Redactia.ro
Home » Știri » Când începe postul Crăciunului și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Ce este interzis cu desăvârșire în această perioadă

Când începe postul Crăciunului și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Ce este interzis cu desăvârșire în această perioadă

Cum arată meniul de post pe o săptămână la mănăstire? Trebuie să încerci și tu

Înainte de a sărbători Nașterea Domnului, credincoșii ortodocși sunt nevoiți să se pregătească spiritual în acest scop, așadar mulți dintre ei aleg să țină Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în mod popular. Iată când va începe acesta în mod oficial și care sunt implicațiile sale!

Postul Crăciunului 2023. Când începe postul Crăciunului și care sunt zilele cu dezlegare la pește

Postul Crăciunului reprezintă una dintre cele două perioade de post semnificative în calendarul creștin, având o importanță deosebită pentru credincioși. Această perioadă de abstinență se întinde pe o durată de 40 de zile, în timpul cărora credincioșii sunt chemați să se abțină de la consumul de alimente de origine animală, ouă și produse lactate.

În anul 2023, Postul Nașterii Domnului începe la data de 15 noiembrie, imediat după sărbătoarea Lăsata Secului specifică acestui post, și se încheie la data de 24 decembrie, cu o zi înainte de celebrarea Crăciunului. Această perioadă de post reprezintă o ocazie pentru credincioși de a medita asupra semnificației Nașterii Domnului și pentru a urma exemplul drepților din Vechiul Testament, care au trăit în post și rugăciune, așteptând cu nădejde venirea Mântuitorului pe pământ.

Postul Crăciunului din 2023 este considerat mai permisiv în comparație cu Postul Paștelui, motiv pentru care mai este cunoscut sub numele de Post al bucuriei. În această perioadă, Biserica permite consumul de pește, vin și untdelemn în mai multe zile. Conform regulilor Bisericii, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să se abțină de la alimente care conțin ulei și vin.

În contrast, în zilele de marți și joi, se permite consumul de ulei și vin. În plus, în zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, credincioșii pot consuma untdelemn, pește și vin. De asemenea, este important de menționat că, în cazul în care într-o zi de luni, miercuri sau vineri este cinstit vreun Sfânt mare, indicat în calendar cu o cruce neagră, credincioșii au permisiunea de a consuma untdelemn și vin, conform tradiției.

Ce este interzis cu desăvârșire în Postul Crăciunului

  • În timpul postului, este interzis credincioșilor să participe la cântat și dansat;
  • Pe parcursul celor 40 de zile de abstinență, creștinilor le este interzis să fumeze sau să consume alcool;
  • În Postul Crăciunului, este descurajată apropierea fizică între bărbați și femei;
  • În zilele de post, credincioșilor li se recomandă să evite certurile și supărările;
  • În Postul Crăciunului din 2023, nu sunt organizate ceremonii de nuntă sau botez.

Cea mai puternică rugăciune pe care o poți rosti în Postul Crăciunului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.  

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”. 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: