Redactia.ro
Home » Știri » Când începe Programul Național „Masă sănătoasă”? De când primesc elevii o masă caldă sau un pachet alimentar de 15 lei pe zi

Când începe Programul Național „Masă sănătoasă”? De când primesc elevii o masă caldă sau un pachet alimentar de 15 lei pe zi

Când începe Programul Național „Masă sănătoasă”? De când primesc elevii o masă caldă sau un pachet alimentar de 15 lei pe zi

De când primesc elevii o masă caldă sau un pachet alimentar de 15 lei pe zi? Iată când începe Programul Național „Masă sănătoasă”!

Când începe Programul Național „Masă sănătoasă”

Într-o lume în continuă transformare, educația rămâne un pilon fundamental pentru dezvoltarea individului. Cu toate acestea, pentru a atinge potențialul maxim al elevilor, este esențial să li se ofere nu doar cunoștințe și abilități, ci și condiții propice pentru desfășurarea studiilor într-un mod eficient. Unul dintre aceste aspecte cruciale este asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate. În această direcție, Programul Național „Masă Sănătoasă” reprezintă o inițiativă vitală în sprijinul elevilor.

De când primesc elevii o masă caldă sau un pachet alimentar de 15 lei pe zi

Începând cu 1 ianuarie 2024, Ministerul Educației a implementat Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS) la nivelul învățământului preuniversitar, oferind elevilor posibilitatea de a beneficia de o masă caldă sau un pachet alimentar cu o valoare zilnică de 15 lei.

Anunțul oficial al programului a fost făcut de către ministrul Educației, Ligia Deca, la începutul anului școlar 2023-2024. Aceasta a subliniat importanța rezolvării provocărilor recurente ale sistemului educațional și scopul de a asigura o masă zilnică pentru 1.000.000 de elevi. Prevederea din Legea învățământului preuniversitar indică că PNMS va fi generalizat la nivel național până la debutul anului școlar 2029-2030.

„Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu. Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală”.

Această măsură vine în sprijinul a 1.000.000 de beneficiari direcți, conform prevederilor din Legea învățământului preuniversitar, Art. 77.

„Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030”.

Programul are în vedere un spectru larg de școli, iar cele 450 de unități care beneficiază deja de masă caldă sunt automat incluse în PNMS, asigurând astfel continuitatea intervenției. Inspectoratele școlare județene și Municipiul București au responsabilitatea de a selecta școlile în funcție de criterii care vizează reducerea riscului de excluziune și abandon școlar, criterii aprobate prin ordinul ministrului educației.

Procesul de implementare este bine structurat, implicând o serie de etape. Directorul școlii selectate propune tipul de suport alimentar, fie masă caldă preparată local, fie pachet alimentar. Această propunere este supusă aprobării consiliului de administrație al școlii și ulterior consiliului local. Finanțarea programului este asigurată de autoritățile locale, prin plăți către furnizorii desemnați.

Fiecare școală desemnează un responsabil de program, iar Inspectoratele școlare monitorizează implementarea și desemnează un inspector responsabil. Astfel, elevii vor primi suportul alimentar în funcție de opțiunile școlii: masă caldă, preparată local sau în regim catering, sau un pachet alimentar în cazul în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: