Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când pică Lăsatul Secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul

Când pică Lăsatul Secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul

În tradiția ortodoxă, Lăsatul Secului reprezintă momentul în care credincioșii se pregătesc pentru începerea unuia dintre cele patru mari posturi. Postul Sfintelor Paști are două asemenea sărbători, cu o însemnătate deosebită în cultura românească. Există tradiții care trebuie respectate, iar cei care fac întocmai vor avea noroc tot anul.

Când pică lăsatul secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul

Lăsatul Secului este sărbătoarea ortodoxă care are loc înainte de Postul Sfintelor Paşti. Prima etapă are loc în acest an în data de 23 februarie, Duminica Înfricoșatei Judecăți și se ține sec de carne, iar următoarea etapă este pe 6 martie, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec de brânză.

Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

În zonele rurale, Lăsatul secului reprezintă și momentul în care începe noul an agrar, obicei care „prin fixarea Paștelui în raport cu echinocțiul de primăvara și faza lunară, cele mai importante sărbători și obiceiuri păgâne au fost împinse în afara ciclului pascal, la Lășatul Secului și la Rusalii”, după cum afirmă Profesorul Ion Ghinoiu.

Ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul

În România, tradițiile de ziua Lăsatului Secului diferă în funcție de zona geografică. Astăzi, majoritatea s-au păstrat în zonele rurale, unde au și o importantă însemnătate.

Un obicei păstrat este  Legarea grânelor pentru a împiedica păsările sau alte dăunătoare să distrugă recolta, la care se adaugă și cel al focurilor purificatoare, făcute pe dealuri. Localnicii comunităților speră că în acest fel se vor feri de spiritele rele și-și vor ocroti casele, dar vor avea și noroc și sănătate în anul ce va urma.

Tinerele căsătorite pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide și le oferă soacrelor. Astfel, speră să-și „îndulcească” mamele de suflet și să aibă un trai mai ușor pe lângă ele.

Cele șapte săptămâni ale postului sunt marcate de șapte sticle de lapte, pe care este bine să le oferi copiilor nevoiași.

Tot în această zi românii fac o masă mare, plină de bucate pregătite în casă, la care i-au parte toți membri familiei și prietenii apropiați. Aceasta este ultima masă la care fiecare dintre ei poate să servească tot ce-i poftește inima înainte să înceapă Sfântul Post, lung și greu de dus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: