Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când se spală, de fapt, în Săptămâna Mare. Ce se întâmplă dacă nu respecți cea mai importantă tradiție

Când se spală, de fapt, în Săptămâna Mare. Ce se întâmplă dacă nu respecți cea mai importantă tradiție

Când se spală, de fapt, în Săptămâna Mare. Ce se întâmplă dacă nu respecți cea mai importantă tradiție

De luni, 10 aprilie, începe Săptămâna Mare, săptămâna în care are loc Învierea Domnului. Este o perioadă importantă, de curățare trupească și sufletească, în care trebuie să fim mai buni, mai smeriți. Tot în aceste zile se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, printre care și cea legată de spălatul hainelor. Află în ce zi se spală, de fapt, și când este complet interzis să faci această activitate casnică.

Când ai voie să speli în Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este cea mai importantă perioadă înainte de Paște, în care se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune că este indicat să ținem cont de ele dacă vrem să ajungem în ziua cea mare curați. Una dintre cele mai importante tradiții vizează treburile casnice, despre care se spune că nu pot fi făcute mereu.

Mai exact, ai voie să speli doar în anumite zile, pentru a te asigura că nu încalci regulile bisericii. Astfel, mulți credeau că pot face această activitate inclusiv sâmbătă, dar trebuie să afle că au la dispoziție doar trei zile: luni, marți și miercuri. De joi mai ai voie doar să vopsești ouăle, să pregătești masa de Paște și să faci puțină curățenie.

Spălatul, însă, este complet interzis din Joia Mare. Cine nu apucă să își curețe hainele, va trebui să aștepte până după Paște.

Tradiții importante în Săptămâna Mare

Este foarte important să ții post în Săptămâna Mare. Se spune că cei care nu au postit pe toată perioada o pot face măcar acum, pentru a merge curați la Paște. Astfel, vor gusta din trupul și sângele Domnului după câteva zile de curățire trupească, dar și sufletească.

În Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, se spune că este bine să se țină post negru și nu este bine să se facă treburi casnice, fiind ziua în care Domnul a fost răstignit. De asemenea, nu se vopsesc nici ouă, ziua potrivită fiind Joia Mare. Cine nu a apucat trebuie să știe că o mai poate face abia sâmbătă.

Sâmbătă, femeile pregătesc majoritatea preparatelor pentru a le servi proasptete Duminică. Tot în această zi se pregătesc ținutele întregii familii pentru biserică, se calcă și se păstrează în siguranță. De precizat că nu ai voie să le speli!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: