Redactia.ro
Home » Știri » Capcana din maşinile şoferilor. Detaliul pentru care românii riscă amendă

Capcana din maşinile şoferilor. Detaliul pentru care românii riscă amendă

Un detaliu pe care românii îl ignoră la mașina lor sau pe care nu-l cunosc, le poate aduce o amendă în valoare de 3000 de lei. Este vorba despre o alarmă prea zgomotoasă, care tocmai din cauza intensității sunetului, neconform cu prevederile legale, ea poate atrage sancțiunea specificată.

Capcana din mașinile șoferilor

Mașinile pot ascunde, de multe ori, capcane pentru șoferii români. Anume, alarma montată pe autoturism, acasă sau la firmă. Dacă este prea zgomotoasă, ea încalcă preverile legale și astfel, oamenii legii pot aplica o amendă în valoare de 3000 de lei, informează radiosimplu.ro.

O alarmă, potrivit specialiștilor, ar trebui să aibă un sunet care să nu depășească 15 wati.

”Respectă limitele legale undeva în jur de 15 wati, cam așa este nivelul sonor, nu am avut probleme cu clienți care să vină să reclame faptul că sirena sună foarte tare. Produsele respective au marcajul CEE, avem ok-ul să le comercializăm”, spune Cătălin Damian, reprezentant firmă sisteme de securitate, pentru Digi24.

De ce nu este bine să cumperi alarmă de pe internet

Preţul unei alarme de maşină, pe internet, începe de la 50 de lei, iar la cele pentru locuinţele noastre de la 150 de lei. Un alt expert precizează că nu este indicat să cumperi o alarmă împotriva hoților de pe internet pentru că nu cunoaștem toate detaliile despre produs. Astfel, riscăm să constatăm, ulterior, că nu a fost cea mai bună achiziție.

”Nu este de agreat de a se cumpăra de pe internet pentru că de acolo nu putem avea garanție tehnică, o certificare a producătorului, nu ne putem adresa nimănui, ne bucurăm că dăm 10 lei, apoi avem mari probleme cu el”, potrivit lui George Duminică, specialist sisteme de securitate.

De ce se aplică greu amenzile pentru o alarmă neconformă cu legea

Avocatul Adrian Cucuculis spune că amenda maximă ar fi de 3000 de lei pentru un sistem de alarmă care încalcă legea. Dar, această sancțiune se poate aplica, uneori, mai greu deoarece polițitul care vine să o aplice ar trebui să aibă cu el un mijloc tehnic, omologat, de măsurare a intensităţii sunetului.

”Ar trebui să fie amendă maximală de până la 3.000 de lei, avem legislație, nu are cine să o aplice, dacă ar veni un polițist și ar aplica amenda, fără un mijloc tehnic, omologat, cu metrologia făcută din care să rezide că a fost depășit acel nivel, procesul verbal ar fi ușor contestabil”, explică avocatul Adrian Cuculis.

Cât costă un sistem de alarmă conform cu legea

Specialiștii mai atrag atenția că, deși un sistem de alarmă de securitate poate fi cumpărat mai ieftin de pe internet, riscăm nu doar să cumpărăm ceva ineficient, dar care nu respectă nici limita legală de sunet. Astfel, un sistem de securitate cu alarmă pentru mașină, care respectă legea, costă aproximativ 700 de lei, iar unul pentru spații interioare și inclusiv pentru locuință, poate începe de la 2.500 de lei, fără montaj.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: