Redactia.ro
Home » Știri » Capitala Lituaniei a devenit o cafenea în aer liber. Vilnius încearcă să salveze economia afectată de pandemie

Capitala Lituaniei a devenit o cafenea în aer liber. Vilnius încearcă să salveze economia afectată de pandemie

Capitala Lituaniei a devenit o cafenea în aer liber. Vilnius încearcă să salveze economia afectată de pandemie

În Vilnius oamenii încearcă să salveze economia țării transformând tot centrul orașului într-o imensă cafenea ziua, iar seara într-un bar unde localnicii dar și turiști pot savura o băutură în aer liber, fără să fie condiționați de purtarea măștii.

Soluția găsită de patronii restaurantelor pare să mulțumească mulți localnici, dar nu pe toți. Înșiruirea de mese în centrul vechi al capitalei lituaniene le dă bătăi de cap angajaților care nu par foarte încântați de idee.

Localnicii din Vilnius sunt nemulțumiți de metodele de salvare a economiei

Baškauskaitė, o femeie de afeceri din Vilnius  este de acord cu găsirea unei soluții pentru a reînvia economia, dar nu este de acord cu multitudinea de mese întinse pentru că acestea sunt greu de colectat cu un număr mic de angajați. Ca piața să arate curată din nou după dezmățul din timpul nopții e nevoie de mai multe mâini de ajutor.

„Piața în sine a fost transformată în cluburi de noapte neoficiale, iar mesele sunt lăsate afară când petrecerea se termină la primele ore ale dimineții. Pahare și căni de plastic zac pe asfalt ca și cum nu s-ar fi făcut curat vreodată”, a transmis femeia de afaceri din Vilnius.

Și unii rezidenți sunt nemulțumiți de această mutare, numind-o o inițiativă pe termen scurt care a afectat viabilitatea orașului. Aceștia consideră că Vilnius nu a devenit nimic mai mult decât un uriaș bar în aer liber, pierzându-și din frumusețea medievală pentru care e recunoscut.

Orașele din întreaga lume încearcă să găsească cea mai bună variantă pentru a reînvia în condiții de siguranță economiile afectate de pandemie. Cu toate astea metoda găsită în Vilnius, nu pare să fie cea care să mulțumească pe toată lumea.

Localnicii din zonă sunt cei mai deranjați de tot ceea ce se petrece seara în centrul istoric al capitalei.

Daiva Dambrauskienė, un inginer 40 de ani, a monitorizat impactul de pe strada Savičiaus, unde locuiește. Bărbatul are un dispozitiv de monitorizare a poluării mediului pe fereastra lui și spune că rezultatele nu sunt deloc satisfăcătoare.

„Mulțimea care consumă alcool și fumatul creează mai multă poluare a aerului și a zgomotului decât mașinile” , a declarat nemulțumit inginerul Daiva Dambrauskienė.

Imensa cafenea a transformat orașul într-unul mai viu ca niciodată

De cealaltă baricadă se află clienții fericiți și încântați de faptul că în pandemie se pot bucura de o băutură în aer liber, într-un context relaxant în ciuda situației în care lumea se află.

„Văd Vilniusul atât de viu pentru prima dată în viața mea”, a spus bucuros un cetățean încântat de imensa cafenea din centrul vechi.

Tomas S. Butkus, un urbanist, doctor în științe umaniste și poet, susține că orașele trebuie să devină mai rezistente pentru a putea suporta crizelor economice cu care se vor confrunta în perioadele ce vin. E nevoie de crearea unui tip de imunitate socială la care este necesară implicarea întregii comunități.

„Cafenelele haotice în aer liber sunt mult mai bune decât un oraș gol, dacă Vilniusul dorește să construiască rezistență economică și socială, iar pentru asta e nevoie de mai multă implicare de la cetățenii săi”, a declarat Tomas S. Butkus.

De la 1 august, măștile au devenit din nou obligatorii în unele locații interioare din Lituania, în condițiile în care ratele de infecție cresc. Cafenelele interioare rămân deschise, dar ar putea fi închise în orice zi.

Unele companii se simt în siguranță, deoarece pot utiliza spații publice. Cel puțin pentru următoarele câteva luni, cu excepția cazului în care oficialii municipali își modifică politica, iar liniștea locuitorilor din împrejurul centrului vechi al capitalei depinde de evoluția cazurilor de Covid-19.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: