Redactia.ro
Home » Știri » Care au fost cele mai mari pandemii și epidemii din istoria omenirii. Au schimbat complet pământul așa cum îl știm

Care au fost cele mai mari pandemii și epidemii din istoria omenirii. Au schimbat complet pământul așa cum îl știm

GALERIE FOTO (3) Care au fost cele mai mari pandemii și epidemii din istoria omenirii. Au schimbat complet pământul așa cum îl știm

Care au fost celel mai mari pandemii și epidemii din istoria omenirii, care au provocat dezastrul în rândul mai multor națiuni și s-au soldat cu moartea a milioane de oameni. Nu sunt multe la număr, dar au făcut ravagii la nivel mondial, luând viața atâtor oameni. Medicina a evoluat foarte mult, dar unele dintre aceste boli fac victime chiar și astăzi, natura fiind cea care ne amintește că forța ei poate fi extrem de distructivă.

Care au fost celel mai mari pandemii și epidemii din istoria omenirii. Au schimbat complet pământul așa cum îl știm

Poliomelita. Prima apariție a bolii a fost în 1916, în SUA, dar vârful epidemiei a fost atins abia în 1958, când au murit 58 de mii de oameni. Vaccinul a fost creat în 1950, de către Dr. Jonas Salk.

Variola. Cei care au fost afectați de epidemia de variolă au fost nativii americani, odată cu sosirea coloniștilor europeni pe teritoriul lor, în anii 1600. Variola s-a răspândit repede și a ucis peste 90 de milioane de nativi americani, care nu erau imuni la aceste virusuri purtate de europeni la acea vreme. Vaccinul a fost creat în 1796, dar și astăzi mai există izbucniri ale acestei boli.

Ciuma bubonică. În doar patru ani, „moartea neagră” a ucis două treimi din întreaga populație a planetei. Ciuma bubonică este considerată a fi prima pandemie adevărată care a luat viețile a milioane de oameni, fiind răspândită de șobolani și alte rozătoare.

Cele mai mari pandemii și epidemii existente vreodată

Ciuma lui Justinian. A izbucnit în anul 540, pe vremea Imperiului Bizantin. Ciuma a lovit puternic în Constantinopol, pe vremea împăratului Justinian și omora 5.000 de persoane pe zi, când a fost atins vârful epidemiei.

Febra galbenă. A izbucnit în SUA, în 1793 și a fost adusă de regugiații veniți din Caraibe. Această boala letală era răspândită de țânțari. Mulți localnici au plecat atunci, dar boala tot a luat viața a cel puțin 2.000 de oameni, potrivit Life.ro. Febra galbenă există încă. și provoacă 30.000 de decese anual.

Epidemia de tifos. În 1600, tifosul a înconjurat orașele europene, s-a răspândit și aluat viețile a peste 10 milioane de oameni. Boala a fost atât de puternică încât au existat chiar două epidemii de tifos. Prima, în anii 1600, iar a doua în timpul Primului Război Mondial.

cele mai mari epidemii si pandemii

Holera. Este una dintre bolile care a făcut ravagii în trecut, dar care este la fel de prezentă și astăzi. Au fost șapte epidemii de holeră la nivel mondial, începând din secoluul al XIX-lea. În Iraq a fost cea mai severă formă a bolii: acolo au murit 18 mii de oameni în trei săptămâni, în 1921. În zilele noastre sunt raportate 3-5 milioane de cazuri de holeră anual.

Gripa spaniolă. A izbucnit în 1918, odată cu întoarcerea acasă a soldaților din război. Într-un singur an, gripa spaniolă a ucis zeci de milioane de oameni. O treime din populația planetei a fost atunci infectată.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). A izbucnit în 2003, în Asia și a afectat foarte multe țări la nivel mondial. S-au îmbolnăvit 8.000 de persoane și au murit 774.

Ebola. Acest virus s-a răspândit de la animalele sălbatice la om, în Africa Centrală și de Vest, în anul 2014. Până în noiembrie 2015, boala a curmat 11.314 vieți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: