Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Care este, de fapt, motivul pentru care lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată

Care este, de fapt, motivul pentru care lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată

Lacul Ochiul Beiului este un lac unic în România și, totodată, una dintre cele mai importante atracții turistice din județul Caraș-Severin. Locul atrage anual mii de vizitatori.

 

Motivul pentru care lacul nu îngheață niciodată

Lacul este parte a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, una dintre cele mai mari rezervații naturale din țară. Locul atrage mii de vizitatori, fiind de un albastru-verzui cum rar mai poate fii văzut.

Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată. Temperatura apei nu scade sub 4 grade, indiferent cât de rece e iarna şi nu urcă peste 8 grade, indiferent de cât de caldă e vara.

Mai multe legende ar încerca să dezlege misterul apariției lacului.

Andrei Șefer, ranger Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița spunea, în cadul unui interviu, în urmă cu ceva timp, că este vorba despre legenda unui tânăr nobil otoman care s-a îndrăgostit.

 „Legenda unui tânăr nobil otoman, Bei care s-a îndrăgostit de o păstoriță din părțile locului. Tatăl acestuia, nefiind deacord cu relația celor doi, decide să curme viața tinerei păstorițe. Beiul nesuportând acest lucru, își ia la rândul lui viața iar legenda spune că lacul s-a format din lacrimile acestuia pentru tânăra păstoriță”, a mărturisit Andrei Șefer. Astfel, lacul poartă culoarea ochilor tânărului. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viață, tânărul și-ar fi pus capăt zilelor. sLacul are forma unui crater oval sau a unui ochi cu diametrul de circa 20 metri.

Potrivit unei alte legende, un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără de prin partea locului, pe care a răpit-o și pe care a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. Mai mult, în timpul nopții, însă, cu ajutorul unei familii, împletită din rochia proprie, fata scapă și fuge, coborând la baza stâncii, în Valea Nerei. Turcul Beg, sfâșiat de durere, a plâns atât de mult âncâta umplut acest lac cu lacrimile lui. Potrivit legendei, fata s-a transformat în râu- Râul Beușnița, iar băiatul în lac- Lacul Ochiul Beiului.

 

Unde este situat lacul

 

Lacul este un monument al naturii și este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri.

Potrivit unei legende, în jurul lacului, în noaptea de Sânziene, se strâng ielele și fac famece bărbaților care le surprind.

Legendele sunt alimentate de transparența apei, de culoarea turcoaz, aproape ireală, care fac din acest loc, unul de poveste.

Se spune că românii, dacă ar trece măcar o dată pe an prin această zonă, ar fi mult mai sănătoși, air depresia, o boală tot mai frecventă la tineri, ar rămâne o necunoscută.

Lacul Ochiul Beiului nu este atât de frecventat, însă, de români. La Ochiul Beiului se ajunge din Timișoara în aproximativ 3 ore. Prima partea a drumului poate fi parcursă pe DN 59 până în Moravița. Apoi se poate parcurge pe DN 57 până în Oravița, iar apoi pe drumul județean 571 C până în localitatea Potoc. De aici, sunt indicatoare spre lacul Ochiul Beiului din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: