Redactia.ro
Home » Știri » Care este diferenţa dintre sărbătoarea cu cruce neagră şi cea cu cruce roşie. Ce înseamnă, de fapt, fiecare în parte

Care este diferenţa dintre sărbătoarea cu cruce neagră şi cea cu cruce roşie. Ce înseamnă, de fapt, fiecare în parte

Care este diferenţa dintre sărbătoarea cu cruce neagră şi cea cu cruce roşie

Potrivit canoanelor bisericești, există în Calendarul Ortodox Român o prezentare clară a sărbătorilor religioase pe care credincioșii trebuie să le prăznuiască.

Așadar, în calendarul ortodox există multe sărbători cu cruce roșie și cruce neagră. Care este diferența dintre cele două?

Care este diferenţa dintre sărbătoarea cu cruce neagră şi cea cu cruce roşie. Ce înseamnă, de fapt, fiecare în parte

În Calendarul Ortodox există foarte multe sărbători notate cu cruce neagră și cruce roșie, însă de multe ori există confuzie între cele două.

Conform oficialilor ai Bisericii Ortodoxe Române, diferența dintre crucea neagră și crucea roșie, din punct de vedere liturgic, înseamnă bogăție și festivitatea slujbelor, așa cum sunt găsite în cărțile de cult.

Astfel, în calendar există mai multe sărbători mari, precum praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și sfinților mai importanți. Acestea sărbători sunt trecute în calendar cu semnul distinctiv pentru importanța slujbei, și anume cruce roție.

Sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu, n u sunt însoțite de pre și postserbări. Acestea sunt marcate în calendar cu cruce roșie sau neagră cu o singură paranteză.

Sărbătorile sfinților fără priveghere, nu au Vecernicie Mică, iar în calendar sunt marcate cu o cruce simplă.
Sărbătorile sfinților mai puțin importanți sunt de două feluri, și anume cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. Acestea sunt marcate în calendarul ortodox cu cruce neagră.

Sărbătorile cu cruce neagră nu sunt prăznuite obligatoriu

Referitor la sărbătorile trecute cu cruce neagră în calendarul ortodox, acestea reprezintă pomenirea unor sfinți fără priveghere. Crucea neagră este trecută și în dreptul sfinților mai puțin însemnați. În zilele de cruce neagră se muncește, acestea fiind zilele lucrătoare.

Dar, în aceste zile cu cruce neagră este bine să se facă o rugăciune pentru sfinții pomeniți în zilele respective. Persoanele care vor să țină o sărbătoare pentru un sfânt trecut cu cruce neagră ca și când ar fi o zi cu cruce roșie, o pot face fără probleme.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: