Redactia.ro
Home » Știri » Care este numărul real al cazurilor confirmate cu COVID-19 în România. Explicațiile surprinzătoare ale medicului Rafila

Care este numărul real al cazurilor confirmate cu COVID-19 în România. Explicațiile surprinzătoare ale medicului Rafila

Dintii de fier

Membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila a explicat ce înseamnă cazurile zilnice de coronavirus în „dinți de fierăstrău”. De asemenea, acesta a vorbit și despre adevărata situație a cazurilor infectate cu coronavirus în România.

Câte cazuri de coronavirus sunt de fapt în România?

Medicul Alexandru Rafila a recunoscut că există posibilitatea ca numărul persoanelor infectate cu coronavirus să fie mult mai mare decât cel declarat. Dar cu toate astea, acesta menționează că situația este sub control și populația nu ar trebui să intre în panică.

Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic.

Avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava”

Explicația lui Rafila pentru cazurile zilnice de coronavirus „în dinți de fierăstrău”

Alexandru Rafila a vorbit miercuri la Digi24 despre cazurile zilnice de coronavirus „în dinți de fierăstrău”, deși România se află de aproximativ trei săptămâni în zona de platou.

Depinde de structura solicitărilor, adică de la cine vin mai multe probe. Vin mai multe probe de la persoane simptomatice, mă refer la pacienți, medici sau cele care sunt cuprinse în categoriile care sunt menționate de Institutul de Sănătate Publică, sau vin mai multe probe de la pacienți care se află deja internați, a spus Rafila.

De asemenea, medicul a precizat că mai există o fluctuație care ar trebui înțeleasă. Acesta a explicat că duminica, specialiștii lucrează mai puține probe, motiv pentru care, raportul numărului de cazuri este mai mic în această zi.

Dar chiar dacă sunt în dinți de fierăstrău, o tendință se face foarte ușor, o să vedem că noi ne aflăm pe o zonă de platou, în jur de 300-350 de cazuri zilnic și această tendință durează de vreo două-trei săptămâni, nu este o chestiune îngrijorătoare”, a spus Rafila.

Ce se va întâmplă după 15 mai?

Rafila a precizat  că în timpul sărbătorilor de Paște nu s-au înregistrat multe cazuri, deoarece oamenii au înțeles gravitatea situației și nu ieșit din case. Dar autoritățile vor fi rezervate în perioada următoare, pentru că Președintele României a spus destul de clar că există șanse ca situația să nu se schimbe după 15 mai.

Dacă avem un focar la Suceava, cu aproape 3.000 de cazuri, nu putem să avem același tip de abordare față de un județ precum Harghita, unde avem 20 de cazuri. E clar că abordarea trebuie să fie diferită”, a spus reprezentantul OMS în România.

Totodată, Rafila a precizat care vor fi măsurile de intervenție pe timpul verii. Identificarea unui focar trebuie făcută imediat și introduse măsurile de izolare mult mai stricte, „dar cu profil local”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: