Redactia.ro
Home » Știri » Care este ritualul prin care se aprinde Lumina Sfântă. Lumina este adusă în România într-o candelă din argint

Care este ritualul prin care se aprinde Lumina Sfântă. Lumina este adusă în România într-o candelă din argint

Încă puțin și Lumina Sfântă va fi aprinsă la Ierusalim și adusă apoi în țara noastră. Credincioșii așteaptă an de an, focul sacru. Lumânarea va veni cu avionul, pe aeroportul Otopeni, în jurul orei 19.00, într-o raclă concepută special din argint, înaltă de circa 35 de cm.

Lumina Sfântă, ritual sacru

„În Vinerea Mare, după slujba Prohodului sunt stinse toate candelele din interiorul Sfântul Mormânt și este sigilată intrarea. Ceremonia primirii Sfintei Lumini este oficiată de Patriarhul Teofil în timpul slujbei Vecerniei din Sâmbăta Mare care începe la ora 13:00.

La ceremonia aprinderii Sfintei Lumini la Ierusalim vor putea participa maximum 1000 de persoane în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt”, potrivit „Click!”.

Cum se aprinde Lumina Sfântă

„Participanții la slujbă înconjoară Sfântul Mormânt de trei ori, apoi, la cântarea „Lumină lină”, Patriarhul rupe sigiliul mormântului și intră în interior îmbrăcat doar cu stiharul alb. La intrare este verificat de forțele de ordine să nu aibă surse de foc asupra sa. Apoi Teofil îngenunchează în fața lespezii pe care a stat Trupul Domnului și rostește o rugăciune specială în care cere binecuvântarea harului dumnezeiesc și primirea Sfintei Lumini.”, conform aceleași surse.

„Momentul aprinderii Sfintei Lumini are loc undeva între orele 14-14:30. Patriarhul, primind Lumina în interiorul Mormântului aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări cu care iese în fața ușilor Sfântului Mormânt și împarte lumina tuturor celor prezenți”, a explicat pentru sursa citată Arhim. Teofil Anăstăsoaie.

Când ajunge Lumina Sfântă la București

Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reste eprezentantul Patriarhiei Române care va aduce de la Ierusalim de la Locurile Sfinte, din Tel Aviv , Lumina Sfântă. La sosire, în București, vor aștepta toți Delegațiile eparhiilor din România și vor prelua din Lumina Sfântă pe care o vor transmite mai departe tuturor credincioșilor ortodocși din România.

Astfel că din lumânare în lumânare, din candelă în candelă se va da lumină credincioșilor pentru a o duce în casele lor.

„În funcție de formalitățile de zbor și culoarul aprobat, vom decola în jurul orei 16:30 pentru a fi în România în jurul orei 19:00. La Aeroportul Henri Coandă, un delegat al Părintelui Patriarh va aștepta Sfânta Lumină pe care o va oferi delegațiilor din țară și din București. Candela va fi dusă apoi la Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul României”, a anunțat părintele Anăstăsoaie pentru basilica.ro

Cum se transportă Lumina Sfântă în România

„De la aeroportul Otopeni Lumina Sfântă va ajunge în toate eparhiile din România. În țară, va fi dusă pe principalele aeroporturi de reprezentanții mitropoliilor iar de acolo va fi preluată de trimișii eparhiilor. De exemplu la Suceava va ajunge pe aeroport la 20.30 iar la Arad la ora 21.00. În Dealul Patriarhiei sau Colina Bucuriei cum mai este numit centrul ortodoxiei românești, Lumina Sfântă va ajunge la ora 20.00, când candela oficială în care a fosrt adusă va fi înmânată patriarhului Daniel”, potrivit aceleași surse.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: