Redactia.ro
Home » Știri » Care geniu era mai deștept, Albert Einstein sau Stephen Hawking. Cine avea IQ-ul mai mare?

Care geniu era mai deștept, Albert Einstein sau Stephen Hawking. Cine avea IQ-ul mai mare?

Care geniu era mai deștept, Albert Einstein sau Stephen Hawking. Cine avea IQ-ul mai mare?

De-a lungul timpului au fost o mulțime de oameni deștepți, considerați genii, care au avut idei ce au schimbat viața așa cum o știam. Printre ei se află și Albert Einstein, dar și Stephen Hawking. Dar cine avea cel mai mare IQ?

Ce IQ avea Albert Einstein

Albert Einstein este considerat a fi unul dintre cei mai deștepți oameni din istorie, el fiind plasat de multe topuri pe locul al doilea, după Johann Goethe. Totuși, un lucru interesant este că inteligența lui nu a fost măsurată efectiv niciodată. Așa că nu se poate spune cu siguranță ce IQ avea aceasta. Totuși, cele mai multe analize arată că acesta avea un coeficient de inteligență de peste 160.

„Dacă cauți pe Google „ IQ-ul lui Einstein ”, vei obține o mulțime de rezultate, dar nimic din ceea ce aș considera credibil”, spune Dean Keith Simonton, profesor emerit de psihologie la Universitatea din California.

Totodată, acesta a explicat și care ar fi problema în credibilitatea acestor teste:

„O problemă fundamentală cu estimările pe care le-am văzut este că acestea tind să combine capacitatea intelectuală cu realizările specifice domeniului. Bineînțeles că Einstein a fost cel mai mare fizician teoretic din secolul al XX-lea, așa că trebuie să fi avut un IQ superlativ”, a mai spus profesorul, ce a realizat și un studiu în care a estimat IQ-urile mai multor președinți ai Americii.

„Oamenii care obțin doctorate în domenii precum fizica tind să aibă un IQ extrem de ridicat … o combinație de abilități de raționament matematic, verbal și spațial. Acest lucru a fost arătat într-un eșantion stratificat aleatoriu al populației, precum și într-un eșantion de indivizi supradotați selectați în mod deliberat pentru a fi în primele un procent din capacitate sau IQ. Ceea ce sugerează acest lucru este că, dacă cineva este fizician, este foarte probabil să fie cu mult peste medie în IQ în raport cu populația generală”, a spus și Jonathan Wai, profesor asistent de politici educaționale și psihologie la Universitatea din Arkansas

Stephen Hawking, un geniu al zilelor noastre

Pe de altă parte, în zilele noastre a trăit și Stephen Hawking, considerat un geniu. La fel cum se spune despre Einstein, și în cazul lui Stephen Hawking testele de IQ arată că inteligența lui era de 160. Dar acest lucru s-a întâmplat după ce a fost diagnosticat cu o boală rară, la 21 de ani, iar de atunci s-a dezvoltat geniul.

„Sora mea, Phillipa, știa să citească de la vârstă de 4 ani. Pe atunci cu siguranță că era mai deșteaptă decât mine. Am fost un student mediocru, studiam în jur de o ora pe zi și simțeam că nimic nu merită efortul”, a spus Hawking.

„Nu vom înceta să facem progrese, deci ar trebui să recunoaştem pericolele şi să învăţăm să le controlăm. Sunt un optimist şi cred că vom putea să facem acest lucru”, a spus Stephen  Hawking.