Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt bolile din cauza cărora se anulează carnetul auto. Iată ce spune legea

Care sunt bolile din cauza cărora se anulează carnetul auto. Iată ce spune legea

permis de conducere

Șoferii din România care suferă de anumite afecțiuni medicale își pot pierde dreptul de a conduce un vehicul conform legislației în vigoare. Această măsură este menită să protejeze atât conducătorii auto, cât și ceilalți participanți la trafic. Afecțiunile ce pot duce la anularea permisului auto includ epilepsia, vertijul, bolile de inimă, diabetul, și multe altele. De asemenea, șoferii cu probleme de vedere sunt obligați să poarte ochelari sau lentile de corecție.

Afecțiuni neuromotorii și psihice: riscuri și reglementări

Conform legislației, majoritatea afecțiunilor neuromotorii duc automat la anularea permisului auto. Aceasta include boli care afectează coordonarea motorie și reflexele, esențiale pentru siguranța la volan. De asemenea, șoferii care suferă de boli psihice sau tulburări mentale nu au dreptul să dețină un permis de conducere.

În plus, cei cu dependență de droguri, medicamente sau alcool își pierd dreptul de a conduce. Dacă aceste afecțiuni sunt descoperite după obținerea permisului, acesta este suspendat automat. Și conducătorii auto care au probleme cu aparatul respirator își pot pierde dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist.

Pentru persoanele cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat doar pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Diabet și probleme de vedere: reguli stricte pentru siguranță

Persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce un vehicul decât dacă urmează un tratament medicamentos și controlează eficient hipoglicemia. Cei cu suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze consultații de specialitate și pot obține sau păstra permisul de conducere doar cu aviz medical autorizat.

Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. Dacă nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice, decât dacă problema se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact.

Bolile cardiovasculare și afecțiunile locomotorii: criterii pentru obținerea permisului

Codul Rutier interzice și persoanelor cu boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. În cazurile în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, șoferii își pot păstra permisul. Aceste afecțiuni includ bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc. Nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară și alte afecțiuni similare.

Persoanele cu dizabilități locomotorii pot primi dreptul de a șofa doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și, în anumite cazuri, trebuie să susțină o probă practică de conducere. Avizul medical trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul pentru a permite condusul în condiții de siguranță.

Depresia și utilizarea medicamentelor: efecte asupra permisului de conducere

Depresia este o altă afecțiune care poate duce indirect la pierderea permisului de conducere. Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea depresiei conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop, care pot altera capacitatea șoferului de a reacționa și îi scad atenția. Legea interzice conducerea unei mașini sub influența acestor medicamente.

Șoferii prinși sub influența substanțelor psihoactive riscă sancțiuni severe, inclusiv închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența acestor substanțe atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: