Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română. Câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie, sau un simplu preot

Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română. Câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie, sau un simplu preot

Scandal amoros cu un preot de parohie în centrul atenției. Bărbatul ar fi fost prins în pat cu amanta. Enoriaș: „Problema e că s-a aflat”
Și în cazul preoților, salariul diferă în funcție de gradul de încadrare și al studiilor. În 2022, salariile preților pornesc de la 3.700 lei în cazul debutanților, și pot ajunge la peste 20.000 de lei, pentru cei care ocupă funcții de conducere în BOR, scrie știrileprotv.ro.

Care sunt, de fapt, diferențele între salariile din Biserica Română

Se știe că statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase, această meserie având o importanță deosebită în țara noastră. Banii pe care-i primesc lunar slujbașii Domnului diferă, bineînțeles, în funcție de statutul pe care-l dețin, dar și de donațiile din biserică și de banii primiți de la credincioși în zilele sfinte. Mai multe detalii, în continuare.
Trebuie să știți că salariul unui preot nu este fix și diferă în funcție de statutul pe care îl deține fiecare în rândurile Bisericii. Astfel, un novice câștigă un salariu net de sub 2.000 de lei, dar cei cu vechime pot încasa și peste 8.000 de lei.

Ce salariu are patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, are un salariu de 23.930 de lei lunar. Potrivit grilei de salarizare, patriarhului BOR i se atribuie funcția de președinte al Senatului sau Camerei Deputațiilor și prin urmare primește aceeași sumă lunară ca și aceștia. Pentru salarizarea personalului de cult, Ministerul Finanțelor alocă anual aproximativ 475.6 milioane de dolari, potrivit impact.ro.

Câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie sau un simplu preot

În categoria personalului neclerical, care beneficiază de sprijin sub formă de contribuții de la bugetul de stat și de la bugetele locale, a fost inclus, prin ordonanță, cântărețul bisericesc, cu excepţia cultului mozaic, unde respectiva funcţie este clericală. Iată câți bani ia un țârcovnic în comparație cu un șef de parohie, sau un simplu preot gândul.ro
  • Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei
  • Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei
  • Preot de gradul II (cu studii superioare)- 3.900 lei
  • Episcop – 5.000 de lei
  • Mitropolit- 7.500 de lei
  • Patriarh- peste 8.000 de lei
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: