Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt românii ce vor primi o TRIPLĂ majorare în această iarnă și cum îi va ajuta „mica recalculare”

Care sunt românii ce vor primi o TRIPLĂ majorare în această iarnă și cum îi va ajuta „mica recalculare”

Începând cu anul 2025, pensionarii din România se pot aștepta la o serie de creșteri substanțiale ale pensiilor, ca urmare a unei triple majorări care va avea loc în această iarnă. Printre cei care vor beneficia de aceste ajustări se numără românii care au pensii de până la 3.000 de lei, aceștia fiind scutiți de impozitul pe venit, dar și cei care vor beneficia de indexarea pensiilor în funcție de rata inflației.

Etapele recalculării pensiilor

Prima etapă a recalculării pensiilor s-a încheiat, iar modificările aduse vor continua să își facă simțite efectele în următoarele luni. Aproximativ trei milioane de pensionari vor vedea o creștere a veniturilor lor datorită majorării pragului de impozitare a pensiilor începând cu data de 1 octombrie 2024. Astfel, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei nu vor mai fi taxate cu impozitul pe venit de 10%, ceea ce va permite pensionarilor să păstreze mai mulți bani în buzunar.

În plus, începând cu luna ianuarie 2025, toate pensiile vor fi indexate în funcție de rata inflației. În martie 2025, urmează să fie finalizată și ceea ce se numește „mica recalculare,” un proces prin care pensionarii care au avut venituri extrasalariale vor vedea o ajustare a pensiilor lor. Această recalculare vizează pensionarii care au reușit să dovedească faptul că au primit sporuri sau alte venituri pentru care au plătit contribuții la asigurările sociale.

Cine sunt pensionarii afectați de modificările fiscale

Din cei aproximativ 4,6 milioane de pensionari din România, mai bine de jumătate au pensii sub 3.000 de lei. Începând cu 1 octombrie 2024, acești pensionari nu vor mai plăti impozitul de 10%, ceea ce va duce la o ușoară creștere a veniturilor lor. De exemplu, un pensionar cu o pensie de 3.000 de lei va economisi 100 de lei pe lună.

Pentru cei care au beneficiat deja de recalculări, aceste schimbări fiscale vin ca un bonus. Deși sumele câștigate în urma acestor scutiri de impozit nu sunt foarte mari, ele oferă un sprijin financiar suplimentar pentru pensionarii care se confruntă cu creșterea costurilor de trai.

Cea mai mare speranță a pensionarilor rămâne însă indexarea pensiilor care va avea loc la 1 ianuarie 2025. Potrivit legii, toate pensiile vor fi ajustate pentru a reflecta inflația și creșterea salariului mediu. Această indexare va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat deja de recalculări recente. În total, 82,5% dintre pensii au crescut ca urmare a recalculării, iar 13,8% urmează să fie majorate la 1 ianuarie.

Totuși, există un mic procent de pensionari ale căror pensii nu vor fi afectate de aceste schimbări, deoarece valoarea lor este deja peste nivelul contribuțiilor plătite. Aceste pensii vor rămâne la același nivel până când celelalte pensii vor ajunge din urmă.

Recalcularea „mică” și impactul asupra pensionarilor

Pensionarii care au lucrat înainte de 2001 și au avut venituri nepermanente, cum ar fi sporuri sau prime, pot beneficia de „mica recalculare.” Pentru acești pensionari, procesul de recalculare trebuie finalizat până la sfârșitul lunii februarie 2025. Aceasta este o oportunitate pentru aproape un milion de pensionari de a vedea o ajustare a veniturilor lor.

Totuși, o problemă semnificativă cu care se confruntă acești pensionari este obținerea adeverințelor de vechime necesare pentru recalculare. Prețurile acestor documente pot fi foarte mari, depășind uneori 2.800 de lei, ceea ce face dificilă obținerea lor pentru cei cu pensii mici. Blocul Național Sindical a atras atenția asupra acestei situații, solicitând Arhivelor Naționale să stabilească tarife mai accesibile.

În sprijinul pensionarilor, un proiect de lege recent depus în Parlament prevede că pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot obține adeverințele necesare gratuit, în timp ce cei cu pensii între 3.001 și 6.000 de lei vor beneficia de o reducere de 50% la costurile acestor documente.

Anul 2025 va aduce o serie de schimbări majore pentru pensionarii din România, inclusiv o triplă majorare a pensiilor pentru mulți dintre aceștia. Cu o combinație de recalculări, scutiri de impozit și indexări, pensionarii vor beneficia de un sprijin financiar suplimentar care va contribui la îmbunătățirea calității vieții lor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: