Mai sunt doar câteva zile până la Paște și deja facem primele pregătiri și stabilim chiar și meniul pentru ziua cea mare. Mielul este unul dintre alimentele care nu lipsesc de pe masa de Înviere, dar puțini știau că acest tip de carne poate fi toxic. Află în ce situații devine un pericol pentru sănătate.
Carnea de miel tânăr, toxică pentru organism
Crescătorii de animale se bucură de mare succes în preajma sărbătorilor pascale, când pe mesele tuturor românilor se regăsește carnea de miel. Se pare, însă, că aceasta nu este tocmai foarte sănătoasă și, în anumite situații, devine chiar toxică pentru organismul nostru.
Poate mulți credeau că o carne sănătoasă este cea proaspătă, de la un miel crescut într-un mediu potrivit. Majoritatea oamenilor optează pentru animale tinere, pe motiv că au carnea mai slabă, fragedă, fără colesterol. Află, însă, că aici este cea mai mare problemă, la mieii sub 10 kilograme sau mai mici de 9 săptămâni.
Conform medicului ieșean Tudor Ciuhodaru, carnea de miel are, oricum, un colesterol mărit, având în compoziție prea mulți compuși saturați. Mai exact, în 100 de grame de carne de oaie se regăsesc jumătate din necesarul zilnic de proteine, dar și peste 40% din vitamina B6 utilă organismului, precum și o treime din nivelul permis de colesterol.
Cât despre carnea tânără, are o cantitate mult prea mare de colagen, ceea ce înseamnă că procesul de digestie va deveni mai dificil. Acest tip de carne ar trebui evitat de persoanele care suferă de boli precum guta.
„Este un conținut ridicat de colagen. Există acele oxipurine care fac digestia dificilă. Cei care au afecțiuni metabolice, adică au gută sau afecțiuni gastrointestinale, sau afecțiuni hepatorenale preexistente, pot apărea probleme. Toxicitatea de aici vine”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.
Astfel, ceea ce conține face mielul toxic, dar să nu uităm că are și o mulțime de puncte forte. Tot de la medic aflăm că organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, ceea ce are un rol semnificativ în energia de zi cu zi. De asemenea, benefice sunt și calciul, acidul folic și vitamina E pe care le conține carnea mielului.




















