Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cât costă kilogramul de pepene. Cum alegem pepenele perfect copt

Cât costă kilogramul de pepene. Cum alegem pepenele perfect copt

pepene

Odată cu vara începe și sezonul pepenilor.  În România cei mai cunoscuți sunt pepenii de Dăbuleni, fiind cosiderați cei mai buni și dulci. Producătorii de lubeniță spun că producția din acest an a avut o întârziere de două – trei săptămâni.

 

Cât costă kilogramul de pepene

Fermierii se plâng că din cauza grindinei producția a fost înjumătățită. În ciuda acestui fapt prețul a ramas la fel ca cel de anul trecut, în jur de 1 – 1,3 lei kilogramul în piețele angro. În supermarketuri prețul este mai ridicat. Kilogramul de pepene verde ajunge și la 1 leu 49, iar kilogramul de pepene galbem trece de trei lei. Producătorii locali se tem că vor avea mai mult de pierdut.

Anul acesta e întârziată producţia cu vreo două – trei săptămâni. Am fost nevoiţi să facem două recoltări. Am eliminat cantităţi uriaşe, pepeni loviţi de grindina care a fost în zona noastră de două ori, a explicat pentru adevărul.ro  Vasile Viorel, producător.

Și pentru alți producători zonali anul acesta nu a fost unul benefic.  Cosmin Savin, un alt producător se teme de pierderi considerabile.

Au fost ploi acide şi am fost nevoiţi să stropim pepenii din nou. Cu substanţe scumpe, adică 30 de milioane lei vechi pe hectar. Prin urmare, nu cred că ne vom scoate investiţia. Samsarii vor profita ca de fiecare dată. În piaţa angro din Dăbuleni, kilogramul de lubeniţă se negociază la sânge. Bineînţeles că eforturile lor nu sunt pentru consumatori, ei negociază pentru ei, ca să aibă adaos cât mai mare la kilogram.

 

Cum știm că pepenele este copt

Alegerea unui pepene roşu bun nu este o sarcină uşoară dacă vrei să îl cumperi fără să fie tăiat. Forma, aspectul şi culoarea codiţei pot oferi indicii despre cât de copt este fructul. Mulți români aleg pepenele doar după sunetul pe care îl scoate, dar acesta este doar unul dintre detalii.

Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să-ţi creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.

Codița pepenelui spune foarte multe despre el. Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii.  Alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.

Dacă fructul nu are o parte albă sau maronie, ce indică locul în care a crescut înseamnă că a fost cules prea devreme.  Daca pepenele e crăpat pe mijloc, nu il consumam. Inseamna ca el a fost tratat cu agenti chimici. 

Alege pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evită-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: