Redactia.ro
Home » Știri » Cât costa o bere pe timpul lui Ceaușescu? Puțini oameni își mai aduc aminte acest lucru

Cât costa o bere pe timpul lui Ceaușescu? Puțini oameni își mai aduc aminte acest lucru

Cât costa o bere pe timpul lui Ceaușescu? Puțini oameni își mai aduc aminte acest lucru

Cât costa o bere pe timpul lui Ceaușescu? Puțini oameni își mai aduc aminte de acest detaliu din perioada comunistă. 

Cât costa o bere pe timpul lui Ceaușescu? Puțini oameni își mai aduc aminte acest lucru

Un topic destinat românilor, care au trăit în perioada ceaușistă, a fost deschis pe un forum. Subiectul a fost legat de prețurile din acele momente.

Un bărbat, care a început să muncească în 1977, a scris că, la angajare, avea salariul net de 1250 de lei. O pâine costa 3,25 lei, berea 3 lei, iar pachetul de țigări Carpați, 2,75 lei.  Biletul la cinema costa între 1 și 3 lei, iar o bicicletă aproximativ o mie de lei. Televizorul cu tub, alb-negru, costa între 2000 și 4000 de lei, potrivit DCNews.

Un alt bărbat, pe care revoluția l-a prins la 11 ani, își amintește că biletul la cinema era 6 lei, iar dacă era serie dublă, costa 12 lei. Biletul de tramvai era 2 lei. La același preț era și „corăbioara”, un produs de patiserie.

”Eu îmi amintesc, din perioada anilor ’84, că prețul la margarină era 3 lei- 250g, unt parcă 6 lei- 200g, pâine împletită 8 lei, paine neagră 2,5 lei. Din anii ’88 coniac Miorița, 40 lei și Ovidiu 19 sau 23 lei”, a scris un alt comentator care în anul 1985 avea 20 de ani.

Rareș de asemenea comentator, la topicul deja menționat își amintește de vestita pungă de 1 leu. El precizează că intrarea la ștrand costa între 3 și 5 lei, guma de mestecat, care semăna cu o țigară, costa 50 de bani, eugeniile – 65 de bani, ciocolata cu rom 1,80 lei, kilogramul de banane 28 de lei, iar cel de portocale 18 lei. Un borcan de iaurt costa 90 de bani, iar laptele la un litru, 2,50 de bani.

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării

Fostul președinte al României va rămâna în istoria țării pentru felul în care a dictat, dar și pentru modul în care a fost ucis împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu. De-a lungul anilor, au existat multe legende despre banii pe care acesta îi primea în timpul conducerii. Într-un interviu,Petre Gigea, fostul ministru de finanțe în perioada regimului comunist, a spus ce salariu primea Nicolae Ceaușescu și modul în care erau calculate celalalte salarii.

Spre surprinderea tuturor, deși soții Ceaușescu trăiau în lux, dictatorul nu primea un salariul atât de mare. Într-adevăr, Ceaușescu avea cea mai mare renumerație din aparatul executiv comunist, dar cu toate astea, în comparație alți lideri de state, acesta se afla la coada clasamentului.

„În 1985, când s-a făcut o majorare de salarii, întâi s-a dat la mineri, la metalurgie, ramurile industriei grele și, pe urmă de tot, venea funcționărimea. Printre altele, în ceea ce privește funcționarii, miniștrii, inclusiv președintele țării (adică Ceaușescu, n.r.), trecuse mai multe de juma’ de an și nu le majora salariile. […] La un moment dat, directorul general al Văii Jiului (centrul minerilor, n.r.) avea salariul mai mare decât ministrul Minelor. Erau unii generali care avea și soldă de grad și așa mai departe, care aveau salariul mai mare decât ministrul Forțelor Armate”, a povestit fostul ministru de finanțe.

Etichete: