Redactia.ro
Home » Știri » Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării. Nu o să-ți vină să crezi!

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării. Nu o să-ți vină să crezi!

GALERIE FOTO (2)Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării. Cu siguranță, mulți români s-au întrebat câți bani primea Nicolae Ceaușescu pe vremea când era dictatorul României. Deși a acumulat o avere impresionantă și trăia în lux, salariul fostului președinte nu era atât de mare.

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării. Nu o să-ți vină să crezi!

Ce salariu avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu pe vremea când era conducătorul țării. Fostul președinte al României va rămâna în istoria țării pentru felul în care a dictat, dar și pentru modul în care a fost ucis împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu. De-a lungul anilor, au existat multe legende despre banii pe care acesta îi primea în timpul conducerii. Într-un interviu,Petre Gigea, fostul ministru de finanțe în perioada regimului comunist, a spus ce salariu primea Nicolae Ceaușescu și modul în care erau calculate celalalte salarii.

Spre surprinderea tuturor, deși soții Ceaușescu trăiau în lux, dictatorul nu primea un salariul atât de mare. Într-adevăr, Ceaușescu avea cea mai mare renumerație din aparatul executiv comunist, dar cu toate astea, în comparație alți lideri de state, acesta se afla la coada clasamentului.„În 1985, când s-a făcut o majorare de salarii, întâi s-a dat la mineri, la metalurgie, ramurile industriei grele și, pe urmă de tot, venea funcționărimea. Printre altele, în ceea ce privește funcționarii, miniștrii, inclusiv președintele țării (adică Ceaușescu, n.r.), trecuse mai multe de juma’ de an și nu le majora salariile. […] La un moment dat, directorul general al Văii Jiului (centrul minerilor, n.r.) avea salariul mai mare decât ministrul Minelor. Erau unii generali care avea și soldă de grad și așa mai departe, care aveau salariul mai mare decât ministrul Forțelor Armate”, a povestit fostul ministru de finanțe.

Salariul lui Ceaușescu, mai mic decât al unui inginer

Petre Gigea a realizat un tabel cu numele și salariile încă nemajorate ale tuturor celor din conducerea statului, inclusiv al președintelui. Astfel, acesta a mers la Ceaușescu să-i facă o propunere de a mări salariile și la ei. Conform acestuia, Nicolae Ceaușescu avea un salariu de 12.000 de lei și 3.000 de lei indemnizație de conducere. „În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte”, a mai spus Petre Gigea.

Petre Gigea, fostul ministru de finante din perioada comunismului

În continuare, fostul ministru de finanțe a declarat că președintele era într-o dispoziție bună când a fost la el, iar când i-a făcut propunerea și i-a prezentat tabelul, a descoperit că liderul statului ajunsese să aibă salariul mai mic decât un inginer din Valea Jiului. „Ia dă tabelul…parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei. „ Deși s-a chinuit să-l convingă pe Nicolae Ceaușescu să accepte mărirea de salarii, acesta nu a reușit, iar până la urmă a trecut to 16.000 de lei.

Etichete: