Redactia.ro
Home » Homepage » Cât de departe de casă poți merge în timpul ordonanței militare. Ce trebuie să le arăți polițiștilor

Cât de departe de casă poți merge în timpul ordonanței militare. Ce trebuie să le arăți polițiștilor

ordonanța militară

De când președintele Iohannis a anunțat impunerea carantinei totale în România pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, românii nu mai au voie să părăsească locuințele decât pentru a cumpăra alimente sau medicamente, a se deplasa la locul de muncă sau pentru situații de urgență.

Astfel că începând cu 25 martie, toate persoanele care ies din casă trebuie să aibă asupra lor un document care să arate unde se deplasează. Este necesară fie o adeverință de la locul de muncă, eliberată de angajator (atunci când se deplasează la serviciu), fie o declarație pe proprie răspundere în care să prezinte motivul deplasării.

Dacă în adeverința de la locul de muncă, eliberată de angajator, scrie clar că este permisă deplasarea între domiciliu și locul de muncă, lucrurile stau puțin diferit în ceea ce privește declarația pe propria răspundere. Mulți nu ştiu exact cât de mult se pot îndepărta de casă pentru cumpărături sau pentru activităţi fizice.

Cât de departe de casă poți merge în timpul ordonanței militare

O persoană care vrea să iasă din casă în timpul izolării impuse prin Ordonanța militară, trebuie să știe ce înseamnă sintagma „în apropierea locuinței”. Poliția spune că „în apropierea locuinței” înseamnă până acolo unde ajungi, față de adresa ta din Cartea de Identitate, dacă mergi cinci minute. Nu se specifică însă dacă mergi cinci minute pe jos sau mergi cinci minute cu mașina. Așadar sintagma este relativă.

Nu este prevăzută, de asemenea, o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical. Plimbarea zilnică a animalelor de companie precum și cumpărăturile trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului.

În ceea ce privește activitățile fizice și sportive nu există nicio restricție, ele pot fi realizate, dar doar individual și în în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.

DESCARCĂ Adeverință angajator

DESCARCĂ Declarație pe proprie răspundere

Autoritățile au emis 6 ordonanțe militare în România

Până acum au fost date 6 ordonanțe militare, care au restrâns treptate libertățile de mișcare ale românilor.

  1. Ordonanța militară numărul 1 din 18 martie 2020 suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei.
  2. Ordonanță militară numărul 2 din 21 martie 2020 interzice circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane. Totodată, sunt introduse recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții. De asemenea, se suspendă activitatea comercială a mai multor tipuri de activități comerciale. Măsurile intră în vigoare de duminică, 22 martie 2020, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial.
  3. Ordonanţa militară numărul 3 din 24 martie 2020 prevede extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6,00 – 22,00, cu unele excepţii. Totodată, ordonanţa militară mai prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11 şi 13, de asemenea, cu excepţii.
  4. Ordonanţa militară numărul 4 din 29 martie 2020 permite vârstnicilor să iasă din casă oricând dacă o fac pentru a-și rezolva probleme medicale. De asemenea, sunt plafonate preturile la energie, gaze, apă și carburanți. Persoanele care părăsesc izolarea la domiciliu sau carantina vor fi băgate 14 zile în carantină, pe cheltuiala lor.
  5. Ordonanța militară numărul 5 din 30 martie 2020 prelungește suspendare zborurilor efectuate spre Italia și din Italia și spre Spania și din Spania, pentru 14 zile, începând cu 6 aprilie. Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate vor fi obligate să reia ciclul de carantinare, vor suporta cheltuielile de carantinare și vor răspunde penal.
  6. Ordinanța militară numărul 6 din 30 martie 2020 prevede ca municipiul Suceava și 8 comune limitrofe să intre în carantină.

Un nou bilanț al îmbolnăvirilor a fost anunțat, luni seară, de autorități. Până acum, în România avem peste 2100 de persoane infectate și 65 de decese din cauza coronavirusului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: