Redactia.ro
Home » Știri » Cât este ajutorul de șomaj în România, în 2024. Banii nu ajung pentru o lună

Cât este ajutorul de șomaj în România, în 2024. Banii nu ajung pentru o lună

Indicatorul ISR a crescut în concordanță cu rata inflației, iar odată cu acesta, și ajutoarele sociale au suferit o majorare. Cu toate acestea, indemnizația de șomaj rămâne nesemnificativă în comparație cu coșul minim de trai.

Începând cu 1 martie, indemnizația de șomaj pentru anul 2024 și alte forme de stimulare a ocupării forței de muncă, acordate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), au fost majorate conform informațiilor furnizate de instituție. Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o inflație de 10,4% pentru anul 2023, ceea ce a determinat creșterea ISR de la 598 lei la 660 lei.

Cu cât crește indemnizația de șomaj

În consecință, indemnizația de șomaj și alte stimulente pentru ocuparea forței de muncă, reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și aplicate de ANOFM, au fost majorate cu următoarele sume: indemnizația de șomaj va crește lunar cu 62 de lei pentru fiecare persoană. Indemnizația de șomaj destinată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR la data stabilirii acesteia) a crescut de la 299 lei la 330 lei lunar.

Prima de inserție, acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care se înscriu la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR la data încadrării), a fost majorată de la 1.794 lei la 1.980 lei. Subvenția acordată angajatorilor care angajează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de un acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR la data încadrării în muncă, până la expirarea contractului de solidaritate) a fost majorată lunar, pentru fiecare persoană angajată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.

Totul despre banii dați de Guvern

Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care angajează elevi și studenți în timpul vacanțelor (50% din valoarea ISR) a crescut pentru fiecare persoană angajată de la 299 lei la 330 lei. Ajutorul de șomaj este o formă de protecție socială disponibilă pentru persoanele cu vârste între 16 și 65 de ani, care nu au loc de muncă sau nu își găsesc unul în domeniul lor de pregătire, dar sunt apte și disponibile să lucreze. Pentru a solicita ajutorul de șomaj, solicitantul trebuie să fi cotizat la sistemul de asigurări pentru șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

În momentul depunerii dosarului pentru obținerea ajutorului de șomaj, solicitantul nu trebuie să obțină venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea ISR. Dosarul trebuie să conțină actul de identitate, actele de studii și calificare, o adeverință medicală care să ateste aptitudinea sau eventualele restricții medicale ale solicitantului și actele eliberate de organele financiar-teritoriale care să ateste nivelul veniturilor solicitantului în comparație cu valoarea ISR.

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de ISR și de stagiul de cotizare. Conform legii, pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, persoana trebuie să aibă domiciliul în România, să nu fi cauzat pierderea locului de muncă, să fi cotizat la sistemul de asigurări pentru șomaj timp de cel puțin 12 luni și să nu obțină alte venituri care să depășească valoarea ISR.

Persoanele care refuză un loc de muncă pierd dreptul la indemnizația de șomaj și pot beneficia din nou de aceasta doar după ce au lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini