Redactia.ro
Home » Știri » Câte zile are la dispoziție Traian Băsescu pentru a părăsi vila de protocol? Decizia luată de RAPPS

Câte zile are la dispoziție Traian Băsescu pentru a părăsi vila de protocol? Decizia luată de RAPPS

Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” a decis ca Traian Băsescu să părăsească vila RAPPS în 60 de zile, după ce fostul președinte a fost declarat oficial de către Înalta Curte de Casație și Justiție, colaborator al Securității, pe 23 martie. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București.
Fostul președinte de stat a pierdut toate beneficiile pe care le avea în urma titulaturii, inclusiv imobilul în care locuiește cu familia sa.

Decizia RAPPS

În 2015, RAPPS i-a dat lui Traian Băsescu spre folosința în mod gratuit vila situată în Str. Gogol nr. 2, sector 1 din București. Odată cu decizia luată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, era de prevăzut această lovitură pentru fostul președinte, deoarece există prevederi legale ce au în vedere sanțiuni grave pentru colaborarea unui șef de stat cu Securitatea.

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001:

„ Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare” se arată în comunicatul RAPPS.

Reprezenții RAPPS spun că în cazul în care cele două părți nu vor rezolva diferendele pe o cale amiabilă, respectiv dacă Traian Băsescu nu va elibera spațiul dat în folosință la termenul pus la dispoziție, competența de soluționare va reveni instanțelor judecătoreștidin România, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea.

Beneficiile pe care le-a pierdut Traian Băsescu

Conform art.2, din Legea nr. 406/2001:

„persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza, potrivit reglementărilor în vigoare.”

În urma celor întâmplate, Traian Băsescu are probleme grave de sănătate, cu inima. Acesta se află la Bruxelles. Află mai multe aici

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: