Redactia.ro
Home » Știri » Câți bani câștigă preoții din România în 2023. Care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR

Câți bani câștigă preoții din România în 2023. Care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR

Câți bani câștigă preoții din România în 2023. Care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR

Câți bani câștigă preoții din România în 2023. Iată care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR!

Câți bani câștigă preoții din România în 2023

Clericii Bisericii Ortodoxe Române și profesorii împărtășesc câteva similitudini. În primul rând, ambele categorii îndeplinesc rolul de păstori de suflete, unii într-un context spiritual, ceilalți într-unul educațional. Există încă un aspect comun între cele două categorii, și anume legea care reglementează majorările salariale. Greva profesorilor din 22 mai a.c., precum și decizia guvernului de a accepta solicitările de majorare salarială, vor avea un impact și asupra clerului. Aceeași lege ne permite să aflăm și câți bani câștigă preoții în România. Pe scurt, salariile lor pot fi considerate substanțiale, și este important de menționat că un arhiepiscop poate câștiga un nivel salarial similar cu cel al unui ministru.

Care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii BOR

După cum ne amintim, în data de 22 mai, sindicatele din învățământ au declanșat o grevă generală, iar manifestațiile din Capitală au adunat aproape 20.000 de cadre didactice din întreaga țară, toți cerând în unison majorarea salariilor și condiții decente de muncă și de trai.

După numeroase negocieri, majoritatea nereușite, guvernul condus la acea vreme de Nicolae Ciucă a emis o Ordonanță de Urgență prin care se stabilea majorarea salarială, având ca punct de plecare salariul unui profesor debutant egal cu salariul mediu brut pe economie. Aceste majorări urmau să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Totul părea în regulă, dar mulți s-ar putea întreba care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării și clericii Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Răspunsul este destul de simplu. Unul dintre efectele acestei greve și a OUG emise de guvern este că, începând cu 1 ianuarie 2024, salariile celor 14.000 de clerici și angajați neclerici din cadrul BOR vor crește. De ce? Majorarea este legată de faptul că preoții sunt încadrați în Legea salarizării cadrelor didactice din România, iar orice modificare salarială în dreptul profesorilor duce automat la majorări și pentru preoți, chiar dacă liderii de sindicat nu au discutat despre o astfel de majorare în negocierile cu reprezentanții guvernamentali.

Ca exemplu, doar în acest an, guvernul a alocat peste 800 de milioane de lei pentru salariile preoților și aproximativ 10 milioane de lei pentru personalul neclerical. În acest context, iată câți bani câștigă preoții în România!

Câți bani câștigă preoții din România în 2023

Legea salarizării în învățământ, cunoscută sub numele de Legea 153/2017, a inclus și categoria angajaților clericali și neclericali ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în momentul elaborării sale. Motivele exacte ale acestei includeri în cadrul legal la momentul respectiv nu sunt cunoscute, însă este clar că preoții și, implicit, conducerea BOR, primesc salariile lor conform acestei legislații în vigoare.

Astfel, salariile preoților sunt plătite de către statul român, care asigură finanțarea pentru cele 15.272 de posturi existente, și sunt calculate în funcție de nivelul de pregătire și de studii, după cum urmează:

– Preot gradul I cu studii superioare – 3.040 de lei
– Preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei
– Preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei

Un arhiepiscop câștigă lunar cât un ministru

În conformitate cu aceeași lege, cei care ocupă funcții de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) beneficiază de salarii mai mari. Astfel, de exemplu, un arhiepiscop poate câștiga la fel de mult ca un ministru din guvern, iar cei cu un rang inferior pot avea salarii comparabile cu cele ale unui deputat sau senator.

Patriarhul BOR primește lunar un salariu echivalent cu cel al Președintelui Camerei Deputaților sau Senatului, având în vedere că toate aceste funcții de conducere în cadrul BOR sunt considerate funcții cu demnitate publică, potrivit Playtech.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: