Redactia.ro
Home » Știri » Ce ar fi provocat incendiul devastator de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Ce spun medicii

Ce ar fi provocat incendiul devastator de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Ce spun medicii

Un incendiu puternic a avut loc seara trecută la secția Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Piatra Neamț. 10 pacienți care erau infectați cu coronavirus și intubați au decedta, iar alți 7 au suferit arsuri. Un medic mărturisește care este cauza care a provocat incendiul. 

 

 

Cauza incendiului

Medicul infecționist Adrian Marinesc, de la Institutul Matei Balș, spune că în ceea ce privește secțiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienții infectați cu noul coronavirus, lucrurile sunt mai complicate. Astfel, potrivit medicului, aparatele lucrează la capacitate maximă și nu sunt calibrate pentru debite atât de mari.

,,Când vorbim de secţiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii Sars Cov 2, lucrurile sunt mai mult decât complicate. Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă. Trebuie să fie îmbrăcaţi în costume speciale, stau intervale lungi de timp îmbrăcaţi în acest fel, este foarte complicată situaţia. Sunt câteva săptămâni bune, asta nu înseamnă că la începutul pandemiei nu erau pacienţi”, a sus medicul Andrei Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Mai mult, din luna martie și mai ales din luna aprilie, terapiile intensive au lucrat la capacitate maximă, a mai spus medicul infecționist. Mai mult, în ultimele săptămâni, secțiile de terapie intensivă au fost intens solicitate.

 

Riscul este și în secțiile normale

 

Medicul Adrian Marinescu spune că  riscul este atât în secțiile normale, cât și în secțiile de terapie intensivă. Mai mult, secțiile ATI trebuie să fie supravegheate în permanență.

Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen. Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă. Asta inseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut. Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Exista o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

În urma incendiului, 10 persoane și -au pierdut viața, iar alte șapte, între care un medic, au suferit arsuri și se află în stare gravă.

Și ministrul sănătății, Nelu Tătaru s-a deplasat de urgență, seara trecută, la Piatra Neamț. Șefa UPU a declarat că medicul de gardă care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți răniți au fost preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Astfel, incendiul a pornit într-un singur salon și s-a extins ulterior pe tot etajul.

Ce spune prefectul

Prefectul județului, George Lazăr, a declarat pentru Digi24, că spitalul a greșit, având în vedere că a efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul3 fără să aibă aprobare din partea DSP.

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru”, a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr.

Prefectul de Neamț consideră că a fost o mutare fără abrobare care a dus la provocarea acestui incident. Astfel, s-au făcut lucrări pentru a mări capacitatea secției ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus, după cum susține prefectul.

,,E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiștii de la ISU, parchetul, polițiștii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de „hei-rup” de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, a mai spus prefectul, la Digi 24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: