Redactia.ro
Home » Știri » CCR a amânat dezbaterea sesizării pe impozitarea pensiilor speciale. Care este motivul

CCR a amânat dezbaterea sesizării pe impozitarea pensiilor speciale. Care este motivul

Decizia CCR

CCR a decis, miercuri, amânarea dezbaterii pe sesizarea taxării cu 85% a pensiilor speciale.  Mai exact, s-a stabilit  ca pe data de 4 noiembrie să fie reluată. Amânarea cauzelor a fost dispusă întrucât instanța constituțională așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului, potrivit romania.europalibera.org.

CCR a amânat dezbaterea sesizării  taxării pensiilor speciale cu 85%

Dezbaterea pe tema taxării cu 85% a pensiilor speciale a  fost amânată pentru data de 4 noiembrie de către CCR. Dezbaterea trebuia să aibă loc în contextul în care existau obiecţii de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, transmite romania.europalibera.org.

Care este motivul amânării

Decizia de a amâna dezbaterea pe această temă  a fost dispusă întrucât instanța constituțională așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului: Senat și Camera Deputaților.

De ce a atacat Avocatul Poporului legea în instanță

Într-o declarație pentru Europa Liberă, motivul invocat de Renate Weber de atacare la CCR a acestei legi,  este faptul că încalcă  două articole din Constituție: articolul 16, privind nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale și articolul 56 din legea fundamentală, în baza căruia Avocatul Poporului a identificat o discriminare prin dubla impozitare a pensiilor de serviciu.

„Orice stat are, fără doar și poate, dreptul să stabilească un impozit progresiv. Dar trebuie să-l facă în mod egal, adică trebuie să se aplice tuturor categoriilor de contribuabili. Aici s-a extras o categorie, a pensionarilor cu pensii de serviciu, dintr-o altă categorie a pensionarilor”spunea Renate Weber în momentul atacării legii la Curtea Constituțională.

Decizia impozitării pensiilor speciale

La sfârşitul lunii ianuarie, în urma unei şedinţe similare celei din iunie, ÎCCJ a decis să sesizeze CCR în legătură cu eliminarea pensiilor speciale, preşedintele instituţiei afirmând atunci într-o scrisoare deschisă, că eliminarea pensiilor ”speciale” este tristă şi stupefiantă că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă şi că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite. Demersul ÎCCJ a fost susţinut atunci şi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). După ce legea a fost adoptată de Parlament, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare referitoare la pensii.

În 6 mai, CCR a decis că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un „caracter profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună. Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi „pentru”. Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: