Redactia.ro
Home » Homepage » ULTIMA ORĂ Judecătorii CCR au decis: alocațiile trebuie dublate

ULTIMA ORĂ Judecătorii CCR au decis: alocațiile trebuie dublate

alocațiile

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizarea Guvernului și decis că alocațiile copiilor trebuie dublate și nu crescute etapizat.

Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat că judecătorii CCR au decis respingerea sesizării Guvernului privind legea care respinge Ordonanţa de urgenţă ce prevede creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor. Astfel, alocaţiile copiilor trebuie să fie dublate, de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi.

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins în 19 august Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20%. Ulterior, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost respinsă această OUG.  Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis.

Cum s-ar fi făcut majorarea etapizată a alocațiilor

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, majorarea etapizată a alocațiilor până în 2022, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora. Potrivit decizie Guvernului, alocațiile au fost majorate cu 20% de la 1 septembrie.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: