Pensiile și alocațiile vor crește de la 1 septembrie. De astăzi, punctul de pensie crește cu 14%, iar alocațiile cu 20%, ceea ce înseamnă că impactul bugetar al acestor creșteri este de 13 miliarde de lei.
Pensiile și alocațiile se vor majora de la 1 septembrie
Guvernul a anunțat că pensiile și alocațiile vor crește începând de astăzi, 1 septembrie. Mai exact, pensiile vor crește cu 14%, iar alocațiile cu 20%. Analistul Iancu Guda a declarat că impactul bugetar al acestor creșteri este de 13 miliarde de lei.
„Vedem o creștere a cheltuielilor suplimentare fixe, în timp ce veniturile sunt foarte incerte. Cu stânga ne asumăm cheltuieli fixe sociale, iar cu dreapta sperăm să avem venituri în creștere, ceea ce expune bugetul la riscuri foarte mari, a explicat acesta pentru Digi24.
Analistul a menționat că opt miliarde de lei și jumătate este impactul pentru creștere pensiilor, iar la alocații impactul este de aproximativ patru miliarde de lei. Mai mult, acesta a subliniat faptul că majorarea alocațiilor și a pensiilor acoperă toate investițiile făcute în primele șapte luni.
Austria, Elveția și Franța au majorat alocațiile indirect, prin reducerea impozitului pe venit în funcție de numărul de copii.
Punctul de pensie crește cu 177 de lei, de la 1.265 la 1,442 de lei, iar cea minimă crește cu 96 de lei, de la 704 la 800 de lei. În ceea ce privește majorarea alocațiilor, copiii cu vârste de până la 2 ani vor primi o alocație de 369 de lei, în timp ce copiii de până la 18 ani vor primi 185 de lei.
Pensiile speciale. Cât și cum au crescut în ultima perioadă
Deputatul Claudiu Năsui a postat pe pagina de Facebook informații șocante despre pensiile speciale. Potrivit acestuia, în ultimii patru ani, pensiile speciale au crescut cu peste 70%, iar cetățenii români pierd bani din salariu.
Mai mult, Năsui a menționat că suma pe care românii o plătesc pentru pensiile speciale a crescut cu 74%, iar asta se întâmplă într-o țară în care statul le ia cetățenilor aproximativ jumătate din salariu.
„În 4 ani de zile, suma pe care o plătim pentru pensiile speciale a crescut cu 74%. Într-o țară în care statul ne ia aproape jumate din salariul, și care taxează salariile mici cel mai dur din Europa, noi să ducem în spate și peste 7 categorii de pensionari speciali. Pensiile speciale sunt privilegii scumpe și care, din păcate pentru noi, au devenit tot mai scumpe în ultimii 4 ani. Tot mai scumpe și tot mai multe”, scrie Năsui.