Redactia.ro
Home » Știri » CCR a decis. OUG este constituțională, dar nu poate să limiteze drepturile și libertățile cetățenilor

CCR a decis. OUG este constituțională, dar nu poate să limiteze drepturile și libertățile cetățenilor

Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a decis că OUG a Guvernului nr. 21/2004, care prevede starea de alertă, este constituțională. Însă, CCR a precizat că nu poate să restrângă drepturile și libertățile cetățenilor.

Avocatul Poporului a declarat marți seara, că limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor se face doar prin lege, nu prin OUG sau hotărâre de guvern.

Decizia CCR în legătură cu eliminarea restricțiilor de deplasare

Potrivit Digi24, miercuri dimineață a avut loc ședința Curții Consituționale desfășurată în sistem videoconferință. Au fost prezenți doar președintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent și reprezentanții Avocatului Poporului.

Așadar, CCR a decis că starea de alertă este constituțională, dar nu poate restrânge drepturile și libertățile cetățenilor.

Avocatul Poporului a atacat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.21/2004 la Curtea Constituțională a României.

Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a argumentat Avocatul Poporului.

Declarațiile importante ale Avocatului Poporului

Renata Weber a precizat că dezbaterea despre starea de alertă înseamnă o situație nemaiîntâlnită în România, Avocatul Poporului precizând că va exista o perioadă în care nicio stare de urgență sau de alertă nu va fi în vigoare.

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la CCR pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă.

Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat”

De asemenea, Avocatul Poporului a menționat că legea privind starea de alertă a fost adoptată marți, iar modificările au fost propuse de PSD.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: