Redactia.ro
Home » Știri » Ce a apărut pe cer la Odorheiu Secuiesc. Un asemenea fenomen este foarte rar și îi uimește chiar și pe experți

Ce a apărut pe cer la Odorheiu Secuiesc. Un asemenea fenomen este foarte rar și îi uimește chiar și pe experți

fenomen spectaculos

La scurt timp după încheierea furtunii în seara de 13 iulie 2023, un fenomen meteorologic fascinant a avut loc în România. Pe cer, deasupra localității Odorheiu Secuiesc, din județul Harghita, au avut loc descărcări electrice spectaculoase cunoscute sub numele de „Red sprites”.

„Ziua de ieri (13 iulie 2023) a fost realmente unică! Mai jos, veți regăsi un tip de descărcare electrică, „Red sprites”, surprins în premieră pe teritoriul țării noastre, mai exact, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

Aceste descărcări electrice, deși gigantice, nu sunt atât de luminoase precum cele convenționale și se vor semnala deasupra sistemelor convective severe, coincizând cu trăsnetele pozitive.

Ce le face atât de speciale? Sunt rare, sunt aproape întotdeauna roșii, structura lor variază extrem de mult, ating altitudini și de peste 95km și sunt extrem de greu de reperat cu ochiul liber, durata lor de manifestare fiind de ordinul milisecundelor”, este mesajul postat, joi, pe contul de Facebook  „Furtuni România – Prognoze, avertizări şi analize meteo”.

Există șanse mari ca în România să fie înregistrate fenomene meteo extreme

Potrivit directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, există o posibilitate ca țara noastră să fie afectată în curând de fenomene meteo extreme, cum ar fi tornadele.

„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.

Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment. Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform”, a declarat aceasta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: