Redactia.ro
Home » Știri » Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează? Credincioșii s-au îmbulzit în ziua sfântă

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează? Credincioșii s-au îmbulzit în ziua sfântă

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează?

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează? Constănțenii au avut parte de scene incredibile în ajun de Bobotează. Înaltpreasfințitul Teodosie s-a urcat pe cisternă pentru a sfinți apa. Au fost pregătite pentru sfințire 20 de butoaie și două cisterne umplute cu apă.

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează? Credincioșii s-au îmbulzit în ziua sfântă

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului de Bobotează? Zeci de oameni au participat la slujba de sfințire a apei oficiată de ÎPS Teodosie, la Catedrala Arhiepiscopală de la Constanța. Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, Înaltpreasfințitul Teodosie s-a urcat pe cisterne pentru a sfinți apele. Aghiazma a fost îmbuteliată în 150 de mii de stile care vor fi împărțite de Bobotează credincioșilor, cu ajutorul jandarmilor.

Arhiepiscopul Tomisului este prezent la această oră la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hârșova, iar de aici va pleca în procesine către malul Dunării Port. Slujba de Sfințire Mare a Apei va fi oficiată la ponton. ÎPS Teodosie va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși. Acesta va merge la Spitalul Orășenesc Hârșova, unde îi va binecuvânta pe bolnavii internați. „Pentru mine nu este un efort să urc pe cisterne, dar unii se mai miră de ce urc. Trebuie apă pentru tot poporul. În mod canonic, Liturghia cuprinde şi Aghiasma. În mod excepţional azi voi merge şi la Hârşova. Această apă sfinţită se ia pentru cei ce nu pot să se împărăşească, se ia ca mângâiere. De zi se ia până pe 14 ianuarie. Să trăiţi în curăţenie în această perioadă. Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia”, a spus ÎPS Teodosie la finalul slujbei.

Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia mâine două slujbe de sfințire a apelor, în portul Tomis, unde sunt așteptați circa 20.000 de credincioși și în localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca în apa mării și a lacului Siutghiol câte trei cruci. „Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede. Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă. Şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine”, spune ÎPS Teodosie.

Ce să faci în ziua de Bobotează ca să-ți meargă bine tot anul

Bobotează este sărbătorită pe 6 ianuarie și este una dintre cele mai importante sărbători de iarnă, după Sfântul Vasile. Boboteza sau Botezul Domnului se sărbătorește de creștinii ortodocși în fiecare an, pe 6 ianuarie. Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Nașterea Domnului sau Crăciunul.

Slujba de Bobotează nu se săvărsește în biserică, ci afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, iar de obicei are loc într-un spațiu mai larg, în vecinătatea unei ape curgătoare. În ajunul Bobotezei, tradiția spune că se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: