Redactia.ro
Home » Știri » Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în timpul cutremurului din 1977. Nici nu se afla în țară

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în timpul cutremurului din 1977. Nici nu se afla în țară

Nicolae Ceaușescu în timpul cutremurului din 1977

Cutremurul de pe 4 martie 1977 a fost o tragedie ce a luat viețile a peste 1500 de oameni. La acel moment, Nicolae Ceaușescu era plecat din țară, dar a revenit de urgență după ce a aflat de seism. Iată ce a făcut acesta după ce am fost informat despre tragedie.

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în timpul cutremurului din 1977

La momentul petrecerii seismului, Nicolae Ceaușescu nu se afla în țară. Acesta era într-o vizită oficială în Nigeria, alături de soția lui, Elena Ceaușescu. Cei doi participau la un banchet oficial, organizat de președintele Nigeriei chiar în cinstea sa. Un secretar român a fost cel care l-a anunțat pe Ceaușescu de tragedia petrecută în România. Chiar în timpul discursului de la acel banchet, Nicolae Ceaușescu anunța despre acest cutremur și că trebuie să plece de urgență înapoi în țară.

Înainte de a face acest lucru, Nicolae Ceaușescu a solicitat informații specialiștilor din România cu privire la gravitatea cutremurului din 1977. Nava prezidențială a Republicii Socialiste România a decolat spre țară chiar în acea noapte și în dimineața zilei de 5 martie, la ora 8:00 Ceaușescu și soția lui au aterizat la Otopeni. De acolo, președintele alături de ceilalți membri de partid, au plecat spre centrul Capitalei. Prima directivă pe care a hotărât Ceaușescu a fost să fie salvați toți oamenii de sub dărâmături.

Ce măsuri a luat Ceaușescu după cutremurul din 1977

După aceea, Nicolae Ceaușescu a numit o comisie care să inventarieze toate clădirile avariate și să evacueze toți locatarii, după cutremurul din martie 1977. De asemenea, a fost oprită alimentarea cu gaze și a fost raționalizat consumul de apă. Ceaușescu a cerut miliției să interzică stocarea alimentelor,  astfel că oamenii nu puteau să-și ia mai multă mâncare decât aveau nevoie. Pentru cazarea celor afectați de cutremure, au fost desemnate mai multe blocuri noi hoteluri și cămine studențești. Cei care au rămas fără locuință au primit altele noi, în blocuri une apartamentele nu erau repartizate încă.

Iată ce declara Ceaușescu:

„Cred că trebuie să găsim măsuri în continuare să scoatem lumea de sub dărâmături și aceasta cu prioritate. Acolo unde au fost și magazine, în măsura în care nu sunt stricate, să se scoată totul. Am văzut la un magazin unde nu mai era rost să mai rămână mobile etc., să evacuăm imediat imobilele.

Al doilea lucru: să facem o comisie imediată pentru a identifica toate blocurile care au avarii și evacuarea imediată a populației pentru că dacă mai vine un cutremur și de intensitate mai mică, se pot produce pagube. Asta este valabil nu numai pentru București, ci și pentru celelalte județe care au avut de suferit.

Să oprim în București complet aprovizionarea cu gaze, până nu vom face verificări, pentru că deja nu este prea frig și se vor produce incendii. Să punem la punct energia electrică, alimentarea cu apă și canalizarea pentru a asigura măsurile necesare de igienă. Însă să raționalizăm deocamdată consumul de apă, să punem brutăriile în funcțiune ca să asigurăm pâine și să vedem, în general, toate problemele aprovizionării, sub control, să nu lăsăm pe nimeni să facă stocuri.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: