Redactia.ro
Home » Știri » Cutremurul din 4 martie 1977. La ce ora s-a produs seismul și ce intensitate a avut

Cutremurul din 4 martie 1977. La ce ora s-a produs seismul și ce intensitate a avut

Cutremurul din 4 martie 1977Cutremurul din 4 martie 1977

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din țara noastră, care a făcut o mulțime de victime și pagube materiale însemnate. Atunci, și-au pierdut viața și mai multe vedete printre care Toma Caragiu, care nu s-a mai putut salva. Iată ce intensitate a fost seismul și la ce oră a avut loc.

Tragedia din 1977. La ce oră s-a petrecut prăpădul

Ziua de 4 martie 1977 era une una însemnată cu negru în memoria colectivă a românilor și a acestei țări. La 21:23 a avut loc un seism cu magnitudinea de 7,2 pe Richter. Acesta a fost resimțit în toată zona Balcanilor și inclusiv în Bulgaria au fost peste 100 de morți. Este al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în secolul al 20-lea.

Mărturiile supraviețuitorilor cutremurului din 1977 sunt cu adevărat înfricoșătoare:

„Am mers pe Calea Victoriei și am văzut oameni morți, oameni morți în cadă, cu căzile de baie, ceva cumplit, mormane de moloz, praf. A fost cumplit, nu vă puteţi imagina. Mi-am imaginat eu că așa trebuie să fie după bombardament”, spune Georgeta Dumitru.

Cutremurul din martie 1977, o pagina neagră în istoria ţării

Cutremurul din 1977 avut epicentrul în Munții Vrancea, la o adâncime de 94 km şi cele mai groaznice efecte au fost în București, unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri, care o prins sub ele mii de oameni. Și-au pierdut viața 1578 de persoane sub dărâmături și în total au fost accidentate peste 11000. Printre cei decedați la acea dată s-au aflat mai multe vedete, printre care Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Mihaela Mărăcineanu sau Veronica Porumbacu.

„Copilaşul meu mi-a murit în braţe, iar de soţ am aflat ulterior că a murit”, povestește o supraviețuitoare.

Cutremurul a fost atât de puternic încât a distrus o parte din orașul Zimnicea din sudul țării și localitatea Șistov de pe malul bulgăresc al Dunării. În București cele mai multe clădiri au dispărut de pe fața pământulu,i în centru. Peste 30.000 de pompieri și militare au acționat în zorii zilei următoare pentru a găsi oameni printre dărâmături. Martorii povestesc că la fiecare cinci minute mai găseau pe cineva de sub ruine, fie în viață sau fie decedat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: