Redactia.ro
Home » Stil de viață » Singura înregistrare a cutremurului din 1977 este terifiantă. Ce s-a auzit, de fapt, pe fundal

Singura înregistrare a cutremurului din 1977 este terifiantă. Ce s-a auzit, de fapt, pe fundal

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 4 martie 1977 a făcut prăpăd în România. Atunci o murit peste 1500 de oameni la nivelul întregii țări, dar să-i spună a fost atât de puternic încât a fost cretin chit chiar și în Bulgaria, unde a ucis mai mulți oameni. Iată singura înregistrare din ziua aceea fatidică, semnată cu negru în trecutul României.

Cutremurul din 1977 a curmat viețile a peste 1.500 de oameni

În ziua de 4 martie 1977, în România avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2. Acesta s-a produs la 21:23 și a fost resimțit în toată zona Balcanilor. Este al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat în România în secolul al XX-lea.

Epicentrul cutremurului din 1977 a fost în Munții Vrancea, la o adâncime de 94 km, dar efectele cele mai groaznice le-a avut în Capitală. Aici, s-au prăbușit peste 33 de clădiri și blocuri mari. Pagubele au fost teribile. Bilanțul victimelor a fost de 1578 de persoane care și-au pierdut viața fie strivite fie asfixiate sub dărâmături. Dintre acestea, 1.424 erau locuitori ai Bucureștiului.

În total, vorbim despre 11.300 de persoane accidentate și de 35000 de locuințe care au fost distruse în cele 56 de secunde ale cutremurului din 1977.

Singura înregistrare de la cutremurul din 1977. Ți se face pielea de găină

Și mai terifiant este faptul că o parte a calvarului de atunci a fost înregistrat. Mai jos, puteți vedea un clip cu înregistrarea ce arată disperarea de atunci și groaza prin care treceau oamenii. Aceasta a fost înregistrată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii.

De ce a fost atât de devastator cutremurul din 1977? Un specialist ne explică!

„A fost deosebit pentru că a fost policinetic. Asta înseamnă că au fost trei şocuri aproape concomitente. Nu s-a mai întâlnit de atunci încoace, totate au fost monocinetice, dar câteodată se poate întâmpla. Nu aş putea să vă spun dacă ne putem aştepta la un cutremur mare în următorii ani pentru că nimeni nu ştie. Nu există nicio metodă corectă de predicţie pentru aşa ceva, sunt diverse încercări dar niciuna nu corespunde cerinţelor de a fi universal valabilă pentru a fis considerată metodă de predicţi”, a declarat Mihai Diaconescu pentru MEDIAFAX, în calitatea sa de fizician.