Redactia.ro
Home » Știri » Ce amenzi riscă românii care îşi închiriază locuinţele, dar n-au acest document. Legea s-a schimbat, acum e foarte severă!

Ce amenzi riscă românii care îşi închiriază locuinţele, dar n-au acest document. Legea s-a schimbat, acum e foarte severă!

Cum procedezi dacă vrei să-ți închiriezi apartamentul prin Airbnb

Românii care îşi închiriază locuinţele în regim hotelier, dar „uită” să anunţe şi statul cu privire la asta, riscă amenzi usturătoare.

S-au impus noi reguli pentru proprietarii care obișnuiesc să închirieze imobile fără a declara veniturile.

Proprietarii au nevoie de un certificat de clasificare

De anul viitor, cei care nu au documentele legale, cum ar fi un certificat de clasificare, nu vor mai putea promova locuințele de închiriat pe platformele de profil.

Turiștii preferă să închirieze apartamente în regim hotelier din cazua costurilor mai mici decât la o unitate de cazare avizată. Însă, cei mai mulți proprietari închiriază la negru și nu plătesc taxe la stat pentru încasările lor.

Amenzi de 50.000 lei

Aşadar, noua lege impune proprietarilor condiția de a deține un document oficial de clasificare începând cu 2024 pentru a promova apartamentele pe platformele specializate.

Încălcarea acestei reguli atrage amenzi substanțiale, cu sume care pot ajunge până la 50.000 de lei. De altfel, aceste amenzi nu sunt singurele consecințe pentru cei care nu respectă noile reglementări.

În cursul acestui an, au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare ce permit închirierea proprietăților în regim hotelier. Cu toate acestea, în primele zece luni ale anului peste un milion de turiști români și mai bine de 120.000 de turiști străini s-au cazat în astfel de locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.

În prezent, în București, se pot închiria aproximativ 700 de locuințe în regim hotelier.

Prețurile variază extraordinar de mult în funcție de numărul de persoane, în funcție de locație. De exemplu, prețul pentru un apartament în centrul vechi poate să fie între 300-350 sau 400 de lei în funcție de cum este amenajat”, declară Pompei Mititean, agent imobiliar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: