Redactia.ro
Home » Știri » Ce conține parizerul, de fapt. Mulți români îl consumă fără să știe cât este de periculos pentru sănătate

Ce conține parizerul, de fapt. Mulți români îl consumă fără să știe cât este de periculos pentru sănătate

Ce conține parizerul, de fapt. Mulți români îl consumă fără să știe cât este de periculos pentru sănătate

Parizerul este un produs popular în rândul românilor, însă puțini știu ce conține acest aliment și cât este de periculos pentru sănătatea noastră.

Compoziția acestui mezel nu mai conține deloc ingredientele folosite la momentul lansării sale pe piață, adică undeva acum 30-40 de ani, potrivit studiilor făcute de specialiști.

Ce conține parizerul, de fapt

Mulți români consumă parizer, însă puțini știu ce conține acest aliment, asta pentru că în decursul anilor compoziția acestuia s-a schimbat considerabil. Produsul care credem că este făcut din carne de porc ori de pasăre, nutritiv, nu este decât o pastă din resturi de carne, piele, nervi și oase, căreia i s-au adăugat până la zece aditivi chimici.

Cuvântul „parizer” înseamnă, potrivit DEX Online, fie ”sortiment de mezel proaspăt preparat din carne tocată de vită (mai ales plămâni) și din slănină tocată, afumate la cald și apoi fierte”, fie „varietate de salam gros făcut din carne tocată foarte mărunt și fiartă”. Ambele definiții au fost formulate cu zeci de ani în urmă asta pentru că lucrurile s-au schimbat între timp în rău. Astăzi oricine poate face parizer nu doar din carne și organe de vită, ci și dintr-o pastă de resturi animale, amestecată cu slănină și cu aditivi al căror consum ne-ar putea îmbolnăvi grav, în timp.

În cazul unui sortiment de parizer, ingredientul principal-care reprezintă, însă, doar 30% din compoziția totală a parizerului-este carnea de pasăre „separată mecanic” (CSM) . Ce este, de fapt, acest ingredient? Producătorul n-a mai menționat, lăsându-l pe consumator să se gândească, dacă poftește, la niște pulpe de pui de pe care carnea a fost desprinsă cu ajutorul unor mașini. Ei bine, nu asta înseamnă, de fapt, CSM.

Ingredientul, numit adesea și carne „dezosata mecanic”, este potrivit InfoCons, doar „o pastă care include oase, măduvă osoasă, piele, nervi, vase de sânge și resturi de carne rămase pe oase (…) un amestec de mușchi și alte țesuturi care nu sunt în general considerate carne”.

Potrivit Regulamentului CE nr. 853/2004, această carne separată mecanic este „produsul obținut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite de carne după dezosare sau de pe carcasele de păsări, prin mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibroase a mușchilor”, arată ANPC.

Parizerul a fost retras de la vânzare

Parizerul a fost retras de vânzare, după ce au apărut suspiciuni că ar fi contaminat cu metale grele, foarte periculoase. Potrivit specialiștilor, este vorba despre patru loturi care se găseau la vânzare în mai multe lanțuri de magazine din țară. Produsul a fost retras de la raft, iar persoanele care l-au cumpărat sunt sfătuite să îl arunce sau să îl returneze.

Producătorii au precizat că au cerut o serie de verificări unor experți independenți, iar rezultatele acestor verificări au arătat că nu există niciun risc pentru sănătate. Cu toate acestea, ca măsură de precauție s-a luat decizia ca parizerul să se scoată de pe piață.

”Este vorba de două sortimente, ambele ale aceluiași producător. Unul din carne de porc, iar al doilea din carne de pasăre. Retragerea s-a făcut la sesizarea companiei producătoare, care a descoperit că în urma controalelor de siguranță efectuate, există riscul ca unele produse să conțină cantități de praf de metal. Acesta ar fi ajuns în produse în urma unei defecțiuni la un utilaj din linia de producție”, a declarat Mădălina Chițu, jurnalist Digi24.

Loturile retrase sunt ale produselor Martinel Mortadella din carne de porc de 90 de grame, care au termen de valabilitate până la data de 05.07.2021 inclusiv, și Martinel Mortadella din carne de pasăre, de 90 de grame.

Toate produsele erau pe piață, cu termenul de valabilitate până la 01.07.2021 inclusiv. Clienții pot returna produsele în magazinele de unde le-au cumpărat și pot primi banii înapoi, chiar și fără prezentarea bonului de la casă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: