Redactia.ro
Home » Știri » Ce conține raportul desecretizat al Jandarmeriei referitor la protestul din 10 august

Ce conține raportul desecretizat al Jandarmeriei referitor la protestul din 10 august

10 august

„Informare privind manifestaţia de protest din Municipiul Bucureşti, din data de 10 august 2018”, documentul întocmit de Jandarmeria Română, a fost secretizat până săptămâna trecută când noul ministru Marcel Vela a decis să îl desecretizeze şi să îl trimită celor de la DIICOT.

Raportul are 20 de pagini şi 3 anexe în care sunt prezentate legislaţia şi informările primite de la serviciile secrete privind potenţiale riscuri, potrivit indiciilor informările aparţin SRI şi SPP.

Cronologia evenimentelor din 10 august 2018, potrivit raportului întocmit de Jandarmeria Română:

„În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creşterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violenţă împotriva forţelor de ordine, a Executivului şi Legislativului.

-Existenţa unor semnale în mediul online privind intenţia de realizare a unor acţiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluţie”), inclusiv prin eventuale acţiuni violente (promovarea violenţei la nivel de limbaj) şi la nivel acţional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

– Datele primite de la partenerii instituţionali nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea şi valorile constituţionale sau îndeplinierea obligaţiilor internaţionale ale statului.

Jurnalistul german amendat la mitingul din 10 august 2018 a câștigat procesul cu Jandarmeria

– Intervenţia în forţă, autorizată din punct de vedere legal şi administrativ, a structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului paşnic şi civilizat al manifestării către acţiuni violente cu caracter repetitiv; punerea în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine, cât şi a celorlalţi participanţi la protest prezenţi în zonă; sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie”, se arată în raportul Jandarmeriei Române.

„La momentul desfăşurării primelor evenimente cu impact în segmentul ordinii publice (orele 16:25) niciunul dintre jandarmii aflaţi în dispozitiv la contact nu era echipat cu mijloace de protecţie şi nu avea asupra sa materiale de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice.

Chiar dacă, la orele 16:25, când s-a forţat pătrunderea în sediul Guvernului României, erau îndeplinite condiţiile legale pentru restabilirea ordinii publice, jandarmii au optat pentru un mod acţional gradual, defensiv şi descurajant (s-a realizat rocada cu elemente echipate cu materiale şi mijloace de protecţie şi intervenţie) concomitent cu efectuarea avertizărilor şi îndemnurilor la un comportament paşnic.

Modul de acţiune al Jandarmeriei Române, în cadrul misiunii din 10.08.2018, concentrat pe folosirea în mod gradual şi proporţional cu acţiunile agresive ale manifestanţilor, a mijloacelor de intervenţie, pentru apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, precum şi pentru protecţia instituţiilor fundamentale ale statului”, se relatează în raport.

continuarea aici

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: