Redactia.ro
Home » Știri » Ce este ceața creierului? Cum se manifestă acest nou efect al infectării cu Covid-19

Ce este ceața creierului? Cum se manifestă acest nou efect al infectării cu Covid-19

Ce este ceața creierului? Cum se manifestă acest nou efect al infectării cu Covid-19

Un studiu a arătat că efectele asupra creierului și sistemului nervos sunt tot mai frecvente la cei care au fost bolnavi de Covid-19. Multe persoane susțin că au dureri de cap, pierderi de memorie și confuzie, iar asta mult timp după ce s-au vindecat.

Ce este ceața creierului? Cum se manifestă acest nou efect al infectării cu Covid-19

Cercetătorii au numit efectele virusului Covid-19 asupra creierului boala ”Ceața creierului”. Într-un nou studiu publicat de aceștia se arată că aproximativ unul din cinci pacienți prezintă simptome prelungite ale bolii COVID-19 la cinci săptămâni după infecție. De asemenea, una din șapte persoane a raportat simptome persistente chiar și după douăsprezece săptămâni.

Potrivit studiilor, persoanele infectate se confruntă cu o reducere a capacității lor de a desfășura anumite activități de zi cu zi sau de a se întoarce la muncă multe săptămâni după diagnosticul inițial de COVID-19. Oamenii de știință au definit Covidul lung ca o afecțiune a sindromului COVID-19 post-acut, în care simptomele persistă între 4 și 12 săptămâni după infecție. De asemenea, include boala cronică COVID-19, în care simptomele sunt reținute peste 12 săptămâni, scri EVZ.ro.

O infecție acută este o infecție bruscă și activă. Potrivit NINDS, COVID probabil nu infectează în mod direct creierul sau nervii. Inflamația și deteriorarea sunt cauzate de proteinele numite anticorpi pe care sistemul imunitar le produce ca răspuns la infecție. Acești anticorpi pot provoca o reacție severă a sistemului imunitar, care ar putea provoca inflamarea creierului sau a nervilor. Există și alte moduri în care COVID poate provoca simptome neurologice:

COVID afectează în principal plămânii și determină scăderea nivelului de oxigen. Creierul și măduva spinării (sistemul nervos central) necesită oxigen pentru a funcționa. Nivelurile scăzute de oxigen pot provoca leziuni ale sistemului nervos central. Fără oxigen, celulele creierului încep să moară.

Unele cercetări arată că virusul care dă boala COVID poate ataca celulele din pereții vaselor de sânge și le pot slăbi. Acest lucru poate provoca microsângerări. În creier, asta duce la mini-accidente vasculare cerebrale.

COVID poate crește, de asemenea, riscul apariției cheagurilor de sânge. Un cheag de sânge într-un vas de sânge care furnizează o parte a creierului poate provoca, de asemenea, un mini-accident vascular cerebral. O sângerare mare sau un cheag mare de vase de sânge în creier poate provoca un accident vascular cerebral complet cu leziuni permanente ale creierului.

Ce este ceața creierului și ce legătură are cu Covid-19

Oamenii de știință au identificat diferite posibile fiziopatologii pentru ceața cerebrală, cum ar fi neuroinvazia directă, leziunea sau toxicitatea neuronală, activarea glială, persistența virală și inflamația cronică, leziunile microvasculare și activarea mecanismelor autoimune. Chiar dacă adolescenții și copiii sunt considerați cu risc scăzut de infecție cu COVID-19, cercetări recente au evidențiat că ceața cerebrală a fost găsită și în acest grup.

Studiile anterioare au relevat o pierdere diferențiată de substanță cenușie, la pacienții cu COVID-19, în mai multe regiuni cheie ale creierului. Drept urmare, indivizii care suferă de astfel de deficiențe cognitive se confruntă cu dificultăți imense în activitățile lor zilnice, cum ar fi luarea deciziilor, comunicarea și menținerea relațiilor sociale.

Simptomele care continuă după infecțiile acute cu COVID au fost numite „COVID lung”. Simptomele neurologice ale COVID prelungit pot apărea mai frecvent la persoanele care au fost spitalizate pentru COVID, dar sunt raportate și la persoanele cu o formă de COVID mai ușoară.
Principalul simptom al COVID lung este oboseala. Alte persoane se plâng de pierderea memoriei și de senzația de ceață creierului. Ceața cerebrală nu este un termen medical și poate însemna lucruri diferite pentru diferite persoane: poate include dureri de cap, probleme de somn, confuzie și pierderi de memorie. Acestea pot fi cauzate de oboseala extremă, dar, de asemenea, pot exista unele leziuni ale creierului cauzate de mini-accident vascular cerebral.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: