Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Ce este malaria, de fapt. Ce simptome au oamenii infectați și cât de gravă este boala

Ce este malaria, de fapt. Ce simptome au oamenii infectați și cât de gravă este boala

Malaria este o boală infecțioasă gravă cauzată de paraziți din genul Plasmodium, transmisă oamenilor prin înțepăturile de țânțari Anopheles infectați. Există cinci specii de paraziți Plasmodium care pot infecta și cauza malarie la oameni, dintre care Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax sunt cele mai comune și Plasmodium falciparum este cel mai periculos, fiind responsabil pentru majoritatea deceselor cauzate de malarie.

Ciclu de viață al parazitului implică mai multe etape, atât în corpul țânțarului, cât și în cel uman. După înțepătura de țânțar, paraziții pătrund în fluxul sanguin al gazdei umane și călătoresc către ficat, unde se înmulțesc. Ulterior, paraziții părăsesc ficatul și infectează celulele roșii din sânge, unde se înmulțesc în continuare, provocând simptomele caracteristice ale bolii.

Simptomele malariei

Simptomele malariei includ febră, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, vărsături și diaree. În cazurile severe, boala poate provoca anemie severă, insuficiență renală, șoc și poate duce la deces dacă nu este tratată corespunzător. Diagnosticarea malariei se face prin teste de laborator, care pot identifica paraziții în sânge.

Cum poți preveni boala

Prevenirea malariei include utilizarea de măsuri de protecție împotriva țânțarilor, cum ar fi plasele de țânțari, îmbrăcămintea protectoare, insecticidele și utilizarea de plase de pat impregnate cu insecticid. Controlul și eliminarea surselor de apă stătătoare, unde se reproduc țânțarii, sunt de asemenea importante pentru prevenirea răspândirii bolii.

Tratamentul malariei depinde de tipul de parazit Plasmodium care a cauzat infecția, precum și de severitatea simptomelor și de zona geografică, din cauza rezistenței la medicamente a anumitor tulpini de paraziți. Medicamente antimalarice, cum ar fi clorochina, artemisinina și combinațiile sale, sunt folosite pentru tratament, însă selecția medicamentului trebuie făcută cu atenție, în funcție de rezistența parazitului și recomandările medicale actuale.

Medicul Adrian Marinescu atrage atenția populației

„Nu e nicio noutate faptul că există și cazuri severe de malarie. Evident că în momentul în care fac o călătorie, într-o zonă pe care o putem considera exotică, cred că e foarte important să fac un consult la un cabinet de medicină a călătorului și e foarte important pentru că voi ști ce am nevoie să fac, cum e cu profilaxia de malarie, cum e cu zona unde trebuie să merg. Să știți că există țări, unde pot fi diferențe, în raport cu diverse considerente. Deci în momentul în care am făcut aceste profilaxii, în momentul în care m-am vaccinat, că nu e vorba doar de malarie, am siguranța că pot să previn într-o mare măsură”, a precizat medicul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini