Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce este sparanghelul și ce mâncare poți face cu el. Mulți români nu știu ce gust are

Ce este sparanghelul și ce mâncare poți face cu el. Mulți români nu știu ce gust are

ce este sparanghelul

Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase, nutritive, dar și scumpe legume. Este și savuroasă, asta dacă știi cum să îl gătești! Sparanghelul este una dintre cele mai timpurii legume de sezon: se culege în aprilie și mai. Anterior, sparanghelul era cultivat exclusiv pentru scopuri medicinale.

Mulți români nu au descoperit sparanghelul

Pentru mulți români, sparanghelul este încă o legumă necunoscută. Atunci când este fiert, sparanghelul devine foarte fin și are un gust delicat. Mai mult decât atât, odată fiert sparanghelul devine extrem de nutritiv.

„Noi nu avem sparanghel în bucătăria românească şi e greu de acceptat. Chiar duc o luptă cu pacienţii şi le spun: până vă obişnuiti cu el, luaţi-l ca pe un medicament pentru că vă aduce plusul de magneziu de care aveţi nevoie. Dacă reuşim să păcălim copiii să consume câte un firicel de sparanghel în fiecare zi, e minunat. Vine cu un plus de magneziu care îi ajuta în fixarea calciului în principal, păstrează o balanţă a mineralelor”, spune Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb şi violet. Specia verde se găsește peste tot în natură, iar cea violet este cea mai amară dintre toate.

Atunci când este supus termic, sparanghelul își pierde culoare violet și devine de verde.

„Introdus în apă, îşi pierde din calităţi, inclusiv din magneziu, şi atunci e un zero minerale, doar de decor, dar nici măcar, pentru că fierbându-l, îşi pierde şi culoarea, şi aspectul”, spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Sparanghelul pentru sănătate

Sparanghelul este extrem de nutritiv și bogat în multe vitamine. Printre acestea sunt vitaminele A, C, B1, B2, şi E, în mineralele calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier şi zinc.

Sparanghelul ameliorează simptomele gutei și reumatismului, datorită naturii sale alcaline.

Această legume previne cancerul și cataracta, pentru că este bogat în glutation și antioxidanți. Totodată, sparanghelul protejează ficatul având aminoacizi și minerale care protejează celulele ficatului.

Mai mult decât atât, sparanghelul stopează procesul de îmbătrânire.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini