Redactia.ro
Home » Știri » Ce evenimente au fost pregătite pentru români la Noaptea Muzeelor 2022. 87 de orașe din țară intră în „horă”

Ce evenimente au fost pregătite pentru români la Noaptea Muzeelor 2022. 87 de orașe din țară intră în „horă”

În acest weekend, are loc cea de-a 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Sâmbătă, 14 mai, la nivel naţional. În Bucureşti, 64 de instituţii işi asteaptă publicul cu nenumărate intervenţii artistice, inclusiv cele 22 de instituţii publice din subordinea Primăriei Capitalei.

Evenimentul este iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa şi patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consilul Internaţional al Muzeelor.

Ce pot vedea românii la Noaptea Muzeelor 2022?

Noaptea Muzeelor revine anul acesta cu sute de evenimente găzduite de muzee și organizații culturale în 87 de orașe din țară. În București, 64 de instituții își deschid porțile în seara de 14 mai, unde vizitatorii se vor putea bucura de concerte, proiecții digitale, dar și piese de teatru.

Primăria Capitalei va găzdui 9 expoziţii, o proiecţie cu filme istorice din arhiva Muzeul Municipiului Bucureşti şi o instalaţie video despre Bucureşti. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Prima surpriză vine de la Muzeul de Istorie din Brașov, este vorba de scrisoarea lui Neacșu, este prima scrisoare scrisă în română. După 106 de ani iese din arhive. Este interesant cum un muzeu etnografic, cum e cel din Cluj, cochetează cu tehnologiile din realitate virtuală și elemente reale”, a declarat Dragoș Neamu, organizator Noaptea Muzeelor.

Programul Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Şase expoziţii de artă, pictură, fotografie, performance şi tur ghidat, proiecţii de filme şi un târg de bere artizanală sunt propunerile din programul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, deschis sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul 18:00 – 22:00, ora anunţată pentru închidere reprezentând cea de intrare a ultimului vizitator.

Intrarea se va face prin strada Monetăriei.

Anul acesta, expoziţia permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric de pe şoseaua Kiseleff nu a reintrat încă în funcţiune.

Muzeul Naţional Cotroceni

Va fi deschis sâmbătă, pasionaţii de istorie şi artă fiind invitaţi să treacă pragul instituţiei muzeale pentru a putea vizita saloanele regale şi expoziţiile temporare găzduite de palat.

Începând cu ora 14:00, publicul va putea vizita etajul I al muzeului unde se află dispuse saloanele regale: Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cherchez şi Sufrageria Regală.

Anul acesta, toţi cei care vor alege să vină la Muzeul Cotroceni se vor putea bucura de lucrările expuse în cadrul Salonului Artelor Decorative 2022, curatoriat de Cosmin Năsui şi Georgiana Cozma. Trei dintre cele patru secţiuni ale Salonului sunt dedicate domeniului sticlei.

OBSERVATORUL ASTRONOMIC AMIRAL VASILE URSEANU (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21)

20:00 – 02:00 Expoziţia permanentă „Descoperim împreună Universul”

MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ DR. NICOLAR MINOVICI (Strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1)

18:00 – 24:00 Expoziţia permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II” Expoziţia tematică de artă contemporană „Detalii semnificative: EVANGELIA TAKA”. Concertul ”Cu primăvară în suflet”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: