Redactia.ro
Home » Știri » Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Reacția specialiștilor

Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Reacția specialiștilor

Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu

Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Bancnota de 20 de lei a fost lansată de Banca Națională a României pe 1 Decembrie și o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, locotenent din Primul Război Mondial. Ulterior, specialiștii și-au dat seama că există o greșeală pe bancnotă.

Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Reacția specialiștilor

Ce greșeală a apărut pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Pe 26 noiembrie,Banca Națională a României a prezentat o nouă bacnotă care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu, locotenent din Primul Război Mondial, prima femeie cu nume care a fost reprezentată pe o monedă românească. Noua bacnotă de 20 de lei, care o prezintă o imagine a Ecaterinei Teodoroiu, va fi în circulație din decembrie.

Ideea de a reprezenta femei pe moneda românească a apărut în 2918, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie. Dintr-o listă de 100 de personalități feminine, printre care și Ecaterina Teodoroiu, oameni de știință, medici, artiști și profesori, specialiștii au ales-o pe Ecaterina Teodoroiu.„De-a lungul istoriei sute de femei notabile au ajutat România să avanseze dar de la nașterea leului românesc niciunul dintre numele lor nu a fost onorat pe unul dintre cele mai puternice simboluri naționale, bancnotele. Avem nevoie de un exemplu permanent că și femeile au făcut istorie. Este important să acordăm un merit egal”, a declarat Janina Nectara pentru Reuters.

Recent, designerul Alin Tămășan a anunțat pe pagina sa de Facebook o greșeală pe bancnotă și totul ține de o diacritică scrisă greșit. „Diacritica corectă rămâne Ă (A Breve), nu Ǎ (A Caron), indiferent dacă îi pasă sau nu cuiva„, a scris el. Specialistul a explicat și diferențele literei „Ă” din cele două texte. Primul este numele băncii „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”, iar cel de-al doilea este cel al bancnotei propriu-zise „20 LEI DOUĂZECI”. La scurt timp au apărut și reacțiile internauțiilor, și nu numai.

Ce spune jurnalista Ana Iorga

Realizatoarea emisiunii „Pe cuvânt”, de la Antena 3, a explicat de ce a apărut această eroare, care nu este o problemă atât de mare, spune ea. „Semnul diacritic corect pentru litera ă/Ă este breve, un semn diacritic în formă de căciulă. Este un semn care se mai folosește și în codul pronunției, pentru a indica rostirea scurtă a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe Ă din BANCA NAȚIONALĂ, observăm că e folosit, de fapt, caron, adică un circumflex întors, de forma literei v.

E greșit, dar nu e un dezastru. Și dacă mă uit bine, acel v parcă nu-i atât de ascuțit. Trebuie să luăm în calcul faptul că aceste semne pot arăta ușor diferit în funcție de fontul ales și de stilizarea literelor. Times New Roman, de pildă, e un font fără surprize, care afișează corect semnele diacritice, pe când alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie”, a spus Ana Iorga.

Consiliul de administrație al BNR este format numai din bărbați, iar din data de 6 decembrie va găzdui o expoziție prezentând obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu, inclusiv casca ei cu urme de gloanțe și geanta de muniție pătată de sânge.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: