Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, caniculă. De la ce temperaturi vorbim despre acest fenomen

Ce înseamnă, de fapt, caniculă. De la ce temperaturi vorbim despre acest fenomen

caniculă

Vremea este din ce în ce mai caldă, iar lunile cu cele mai mari temperaturi din an abia au venit în România. Zilele de caniculă o să înceapă la noi în țară chiar de joi, când temperaturile resimtițe vor fi extrem de mari, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Ce înseamnă, de fapt, caniculă

Dacă ați tot auzit acest termen, dar nimeni niciodată nu explică ce înseamnă el, de fapt, iată care este semnificația lui: Canicula este acel fenomen meteorologic care este caracterizat de o căldură dogoritoare, un aer fierbinte, senzația că nu putem respira cum trebuie.

Fierbințeala, zăpușeala sau arsița sunt sinonime pentru caniculă.

Nu poate exista o definiție general valabilă pentru numărul de grade care arată că este caniculă, dar ceea ce se poate spune cu siguranță este că în țara noastră putem vorbi de caniculă atunci când temperaturile sunt mai mari de 35 de grade Celsius. De asemenea, minima zilei trebuie să fie de 20 de grade sau mai mare, pentru a putea vorbi de caniculă.

Meteorologii explică ce înseamnă canicula

Specialiștii au explicat cum este caracterizată, de fapt, canicula. Aceaștia au vorbit și despre ce înseamnă un val de căldură.

În perioadele în care caniculă, posibil acompaniată de umiditate ridicată, persistă mai multe zile la rând și în mai multe regiuni (chiar în mai multe țări), putem vorbi despre “val de căldură” o noțiune folosită, mai ales în ultimii ani, din ce în ce mai frecvent și la noi. Ca și în cazul caniculei, nu există o definție universal acceptată pentru “valul de căldură”, dar Organizația Meteorologică Mondială recomandă încadrarea în această categorie a episoadelor în care, pe o perioada de cel puțin cinci zile consecutiv, temperaturile maxime depășesc cu cel puțin 50 C mediile climatologice ale maximelor termice, calculate pentru intervalul 1961-1990” spune meteorologul Florinela Georgescu, specialist ANM.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: