Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, carantina pentru localităţi? Ce restricţii au oamenii şi pe ce perioade trebuie să stea în case

Ce înseamnă, de fapt, carantina pentru localităţi? Ce restricţii au oamenii şi pe ce perioade trebuie să stea în case

Carantina

Pandemia de coronavirus încă face ravagii în țara noastră, iar acum are loc carantinarea tot mai multor zone din România. Iată ce reguli trebuie să respecți dacă faci parte dintr-o zonă în carantină și ce restricții sunt în vigoare.

Ce reguli trebuie să respecți când locuiești într-o localitate în carantină

Tot mai multe localități din România intră în carantină, din cauza numărului mare de infectări cu virusul COVID-19. Cele mai noi adăugate listei sunt Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni, care sunt în carantină de pe data de 21 noiembrie. Ciorogârla, Clinceni, Berceni, Chiajna și Bragadiru sunt localitățile din județul Ilfov care se află deja în carantină. Constanța este în carantină de pe 20 noiembrie.

 „În urma analizei de risc, în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov, respectiv Constanța, ținând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis în data de 21.11.2020, ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru Otopeni, Măgurele cu satele aparținătoare Alunișu, Dumitrana, Măgurele, Pruni și Vârteju, Corbeanca cu satele aparținătoare Ostratu, Petrești și Tamaș, Popești Leordeni, Dobroiești cu satele aparținătoare Dobroești și Fundeni, Mogoșoaia, din Județul Ilfov”, arată autoritățule.

Cum se declară carantină zonală

Iată ce procedură există pentru declararea unei localități în carantină zonală:

„INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență (CJSU). Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP și în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU.

Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce nu ai voie să faci într-o zonă în carantină

Este nevoie, desigur, de o declarație pe propria răspundere, care trebuie să conțină numele, prenumele sar și traseul persoanei în cauză. Totodată, este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale.

De asemenea, persoanele nu au voie să circule sau să stea în spațiile publice, în afara motivelor justificate, bazate pe declarația pe propria răspundere, adeverința de la angajator sau o legitimație de serviciu. Această declarație pe propria răspundere poate fi redactată inclusiv de mână, atâtâ timp cât sunt respectate câmpurile declarației standard. Fără semnătură, aceast anu este validă.

Mijloacele de transport în comun nu sunt afectate de această măsură, pentru că operatorii pot circula și lăsa persoanele în stațiile deja stabilite. Totuși, aceștia trebuie să asigure măsurile de distanțare socială, să poarte masca de protecție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: