Ziua de 14 noiembrie este una deosebit de importantă pentru toți creștinii, pentru că la această dată are loc Lăsatul Secului. Iată ce reprezintă, de fapt, această expresie.
De la ce vine „Lăsatul Secului”. Trebuie să știi ce înseamnă
Data de 14 noiembrie este simonimă cu „lăsatul secului”, adică un începerea postului înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Astfel, expresia lăsatul secului vine de la cuvântul „sec” ce înseamnă fără grăsime, simplu, pe scurt, fără carne. De aceea, această expresie înseamnă începerea postului, pentru că acesta „se lasă” peste creștini, care trebuie să cinstească așa cum trebuie venirea pe lume a Domnului Iisus Hristos.
Totodată, această expresie are și un sens mai profund, dacă ar fi să ne luăm după un cuvânt latinesc, care ar putea fi sursa acelui „sec”. Astfel, acesta ar veni de la „seclum” sau „saeculum”, care înseamnă „lume”, în limba latină. Ceea ce înseamnă, pe scurt, că „lăsataul secului” înseamnă renunțarea la cele lumești pentru cele sfinte, renunțarea la carne pentru mântuire.
Ce trebuie să faci de Lăsata Secului. Tradiții și obiceiuri
Este o tradiție care oamenii să se adune pentru a celebra faptul că este ultima zi când se poate mânca de dulce, înainte de a începe Postul Crăciunului, când nu mai avem deloc voie cu bucate alese. Astfel, nașii și finii trebuie să se întâlnească în această zi, potrivit tradiției.
Cum ultima zi a Postului Crăciunului este chiar Ajunul acestei sărbători, creștinii trebuie să țină post de pe 14 noiembrie până pe 24 decembrie, așadar o perioadă destul de lungă, în care aceștia nu pot mânca deloc ouă, lapte, carne, nu pot bea și nici nu se pot purta urât în vreun fel.
Totuși, în zilele în care sunt sărbătoriți sfinți care sunt însemnați cu cruce roșie în calendar, atunci cei care țin post au voie să folosească untdelemn și, uneori, este chiar dezlegare la pește, adică oamenii care țin post pot consuma acest aliment.
Iată în ce zile are loc dezlegarea la pește, în timpul Postului Crăciunului:
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie
24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement
25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia
8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
12 decembrie: Sfântul Spiridon
14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie.