Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă poluare. Care sunt parametrii în care ar trebui să găsim un aer de calitate

Ce înseamnă poluare. Care sunt parametrii în care ar trebui să găsim un aer de calitate

GALERIE FOTO (5) Ce înseamnă poluare. Care sunt parametrii în care ar trebui să găsim un aer de calitate

Ce înseamnă poluare și cât de poluată este țara noastră. La București se înregistrează o poluare peste medie. Ce înseamnă indicele de calitate a aerului și care sunt parametrii optimi?

Poluarea atmosferică are loc când există în aer particule în suspensie și gaze nocive. Acestea pot fi naturale, eliberate de plante sau de sol, ori cauzate de activități umane. Poluarea e urmare a arderii combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul, benzina sau motorina. Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot ( NO2 ), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Există un impact puternic asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut și complex.

Există două categorii de poluanți:

Poluanți biodegradabili: substanțe, cum ar fi cele conținute în apa menajeră, care se descompun rapid prin unele procese naturale. Aceștia, de multe ori, acumulează mai rapid decât pot să se descompună și atunci are loc poluare.

Poluanții nedegradabili sunt substanțe care nu se descompun, sau se descompun foarte lent, în mediul natural. Odată ce apare contaminarea, este dificil sau chiar imposibil să se îndepărteze acești poluanți din mediu.

În distribuiția acestor substanțe nocive un rol important în are vremea. Condițiile atmosferice influențează poluarea, prin umezeală și temperaturi prea mici sau prea mari, ori prin vânt sau ploi.

Situația poluării în București

Garda de Mediu a anunțat care sunt prinicpalele surse de poluare din Capitală, înregistrate de stațiile de monitorizare. Au fost descoperite depășiri ale concentrației admise pentru indicatorul PM 10, în perioada 20-22 martie 2020. În această situație au fost aplicate amenzi.

Cauzele sunt activitățile industriale, traficul rutier, încălzirea rezidențială, șantierele de construcție, salubrizarea insuficientă, arderi de deșeuri.

„In timpul verificarilor efectuate pe teren, a fost identificata o centrala termica apartinand CFR Infrastructura, cu functionare pe combustibil usor CLU. Din cauza gradului mare de uzura si pentru faptul ca nu se asigura monitorizarea emisiilor, s-a dispus sistarea activitatii de producere a energiei termice si a fost aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 15.000 lei”, mai precizeaza sursa citata.

De asemenea, „o alta sursa a poluarii aerului cu pulberi o reprezinta si resuspensia particulelor de praf pe arterele de circulatie, motiv pentru care, primariile de sector sunt obligate sa asigure aspirarea si spalarea carosabilului si trotuarelor”, se mai arata in comunicat.

Aerlive.ro este o platformă care monitorizează calitatea aerului în România. Furnizează date importante despre poluarea din București.

poluare București
poluare București
poluare București
poluare București

Marți, a fost anunțat „un nou episod de cresteri ale valorilor particulelor in suspensie PM10”, la mai multe statii de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti si precizeaza ca a fost transmisa o avertizare catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru dispunerea de masuri imedia

Ce este Indicele de Calitate a Aerului?

Ce este Indicele de Calitate a Aerului (ICA) este un sistem de calcul, pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate de senzorii instalați, folosit pe baza metodologiei franceze ce să la baza CAQI – Common Air Quality Index.

Stațiile de măsurare oferă informații ce sunt utilizate în calcularea indicelui de calitate a aerului, cuprinzând poluanții principali (PM10), la care se adaugă poluanții auxiliari (PM2,5). Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.

Pentru a calcula Indicele de Calitatea a Aerului (ICA) se face conversia de la unitatea de măsură transmisă de senzori ppm (părți per milion) la μg/m3 (micrograme per metru cub). Tabelul de mai jos arată corelațiile între valorile poluanților și valoarea indicelui.

Calitatea aerului București, miercuri, 8 aprilie

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: