Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă rapel? Sensul medical al cuvântului și definițiile sub care se găsește în dicționar

Ce înseamnă rapel? Sensul medical al cuvântului și definițiile sub care se găsește în dicționar

Cuvântul ,,rapel” a fost cel mai căutat cuvânt al lunii februarie, potrivit dexonline.ro. Românii și-au arătat interesul față de acest cuvânt, fiind căutat nu mai puțin de 890 de ori pe zi. 

 

Ce înseamnă rapel? Sensul medical al cuvântului

Cuvântul ,,rapel” a devenit cel mai căutat cuvânt al lunii februarie pe platforma Dexonline. Interesula supra cuvântului a crescut semnificativ în ultima perioadă, odată cu începutul campaniei de vaccinare în România. Cei mai mulți folosesc cuvântul rapel pentru a defini a doua doză de vaccin, în timp ce el are mai multe înțelesuri.

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziţia iniţială, sub acţiunea greutăţii proprii ori a unor forţe elastice.

2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări şi a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea iniţială.

3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

,,După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, spune instructorul Nicolae Badea, potrivit Mediafax.

Doctorul Valeria Herdea a explicat și ce înseamnă cuvântul „rapel” din punct de vedere medical. Astfel, în sens medical, rapelule ste definit ca o revaccinare a unei persoane deja vaccinate în trecut, dar cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întâri și pentru a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a spus dr. Valeria Herdea.

Etichete: