Redactia.ro
Home » Știri » Ce modificări există în programul Prima Casa 2021 sau Noua Casă 2021, cum a fost el numit recent

Ce modificări există în programul Prima Casa 2021 sau Noua Casă 2021, cum a fost el numit recent

Prima Casa 2021 sau Noua Casă 2021

Programul „Prima Casă” a debutat în anul 2009 iar de atunci cu ajutorul acestora mulți români și-au cumpărat prima locuință. Din 2020, programul a devenit „Noua Casă”. Totuși, aceasta nu este singura modificare care a avut loc și acum există mai multe diferențe.

Programul „Prima Casă” a fost înlocuit de „Noua Casă”

Indiferent de numele său, principalul obiectiv al acestui program al statului este acela de a facilita posibilitatea românilor de a achiziționa prima lor locuință. Totodată, un deziderat al programului Prima Casă, care este continuat în 2021 de Noua Casă este de a achiziționa locuințe adaptate standardelor de locuire moderne. Potrivit guvernanților, un efect direct al programului este stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe.

Principalele modificări aduse noului program se referă la plafonul creditelor ce pot fi accesate dar și de tipurile de locuințe ce pot fi achiziționate. Astfel, poate fi obținut un credit pentru achiziționarea unei locuințe noi de maximum 140000 € echivalent în lei. Acesta este compus din finanțare acordată de instituția de credit,de bancă,care este de 119000 € plus avansul plătit de beneficiar acesta este în acest caz de 15 %. .Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de stat în proporție de 60 %.

Pentru locuințele care costă mai puțin de 70.000 de euro, avansul este de 5%. Pentru toate locuințele noi, care nu sunt mai vechi de cinci ani, avansul trebuie să fie de 15 %.

Diferențele între Noua Casă și Prima Casă

Iată ce spunea şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă despre apariția acestui program.

„Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca ‘Prima casă’. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi ‘Noua casă’ şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă”, a spus Ionel Dancă.

De asemenea, plafonul pentru credite a fost majorat la Noua Casă în 2020, dar în 2021 el scade cu un sfert. Astfel, nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, cu 500 de milioane de lei mai mic față de cel de anul trecut.

„Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul ‘Prima casă’”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: