Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu este bine să faci de Rusalii. Aduce mare ghinion. Tradiții și superstiții

Ce nu este bine să faci de Rusalii. Aduce mare ghinion. Tradiții și superstiții

Ce nu este bine să faci de Rusalii. Aduce mare ghinion. Tradiții și superstiții

Ca-n fiecare an, credincioșii sărbătoresc Rusaliile la 50 de zile de la Sfintele Paști. Anul acesta, Rusaliile au loc duminică și luni, respectiv 16 și 17 iunie. Iată ce nu trebuie să faci în aceste zile sfinte!

Ce nu este bine să faci de Rusalii

În tradiția pre-creștină, transmisă și românilor, rusalcele (n.r. Rusaliile) reprezentau spiritele rele ale apei, de genul nimfe, zâne, demonii de apă. În această perioadă, era interzis spălatul, scăldatul ori, efectiv, ca persoanele să se apropie de apă.

Totodată, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp. Se spune că ielele rele te pot prinde și te pot pedepsi.

O altă superstiție e legată de mersul la vie. E interzis să mergi la vie, în locuri pustii ori pe lângă păduri, căci vei întâlni spiritele rele.

Este interzis să muncești în ziua de Rusalii, căci ielele te vor pedepsi, crezând că nu cinstești ori prețuiești ziua.

Nu este recomandat să mergi la cules de ierburi de leac timp de 9 săptămâni de la Rusalii. Mulți credincioși duc la biserică ramuri și frunze de tei. Acestea sunt sfințite pentru a-i feri de necazuri și spirite rele. Frunzele de tei se pun la uși, la ferestre și în dreptul icoanelor pentru a feri gospodăria de fulgere, grindină și spirite rele.

Ar fi bine să eviți cearta cu alții de Rusalii, căci „vei fi luat din Rusalii”.

Tradiții și superstiții de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută și drept „Pogorârea Sfântului Duh” și este una extrem de iubită de către creștini. În această zi, ne amintim de „limbile ca de foc”, care s-au coborât peste Apostoli. Aceste „limbi” sunt reprezentate de frunzele de nuc sau de tei, pe care credincioșii le aduc în lăcașuri sfinte pentru a fi sfințite.

Ulterior, acestea se pun pe marginea icoanelor ori chiar în tocul casei. Despre aceste frunze, se spunea că feresc gospodăriile de dezastre ale naturii, dar și de duhurile rele. Tot în această zi, preoții și credincioșii merg pe câmp și asistă la Sfestania, adică sfințirea apei. Cu apa obținută se stropesc culturile pentru a spori productivitatea. Alte superstiții și tradiții de Rusalii citiți aici.

Loading...