Redactia.ro
Home » Știri » Ce NU trebuie să faci de Sfântul Andrei dacă vrei să ai noroc restul anului și să fii ocolit de rele

Ce NU trebuie să faci de Sfântul Andrei dacă vrei să ai noroc restul anului și să fii ocolit de rele

sfantul andrei

La data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei. Așa cum se întâmplă în cazul fiecărei sărbători creștine importante, o multitudine de tradiții și superstiții sunt asociate acestei zile. Iată ce nu trebuie să faci pentru a fi ferit de rele în restul anului!

Superstiții de Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre.

Potrivit unor credințe populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se lucreze.

Conform altor obiceiuri în legătura cu Sfântul Apostol Andrei, nu era voie a se munci întreaga zi, iar cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri ori să fie atacați de către animalele sălbatice. Astăzi, oamenii care trăiesc în zonele rurale încă iau în calcul aceste interdicții pentru a nu riscă să atragă boala în casele lor.

Spiritele morților pot reveni pe pământ dacă nu este respectat un ritual strict

Pentru ca spiritele morţilor să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, va fi cel care se va căsători cu respectiva fată.

Conform tradiției, în această zi sfântă, celor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele în preajma Anului Nou.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: