Redactia.ro
Home » Știri » Ce oraș din România este monitorizat cu 1.500 de camere de supraveghere? Inteligența artificială monitorizează „comportamente suspecte”

Ce oraș din România este monitorizat cu 1.500 de camere de supraveghere? Inteligența artificială monitorizează „comportamente suspecte”

Ce oraș din România este monitorizat cu 1.500 de camere de supraveghere? Inteligența artificială monitorizează „comportamente suspecte”

Aradul va deveni unul dintre cele mai monitorizate orașe din România, cu un proiect ambițios de a instala 1.500 de camere de supraveghere pe străzi, un sistem estimat la 11 milioane de euro, care include utilizarea inteligenței artificiale pentru a identifica activități suspecte. Anunțul a fost făcut de primarul Călin Bibarț, care a subliniat că acest sistem avansat de supraveghere va contribui la creșterea securității publice, va îmbunătăți gestionarea traficului, va ajuta la prevenirea și investigarea infracțiunilor și va asigura un mediu mai sigur în zonele publice.

Ce oraș din România este monitorizat cu 1.500 de camere de supraveghere

Municipalitatea va finanța achiziția acestui sistem prin leasing pe o perioadă de trei ani, beneficiind în acest timp de servicii de operare și mentenanță. După încheierea perioadei de leasing, echipamentele vor deveni proprietatea orașului. Proiectul se află în faza de studiu de fezabilitate, care a primit aprobarea Autorității pentru Digitalizarea României. Această etapă asigură că echipamentele sunt compatibile cu cerințele de digitalizare la nivel național și pot fi integrate într-un sistem unitar de monitorizare.

Inteligența artificială monitorizează „comportamente suspecte”

Primarul Bibarț a detaliat că sistemul va include diverse tipuri de camere, de la cele care citesc numerele de înmatriculare până la cele capabile să detecteze automat incidentele din apropierea școlilor sau probleme de trafic. Însă, cel mai important aspect al sistemului este software-ul său, care va permite integrarea diverselor servicii, de la emiterea electronică a biletelor de transport până la gestionarea iluminatului public. Acesta va fi capabil să alerteze autoritățile în timp real despre orice problemă din oraș, direcționând rapid echipele de intervenție.

„Suntem la faza de studiu de fezabilitate care a fost aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, un demers absolut necesar care verifică pe de o parte că echipamentele nu sunt cu o dedicaţie specială, pentru o anumită firmă, precum şi faptul că ele au capacitatea de a fi integrate în tot ce înseamnă digitalizare, nu doar în oraş, ci la nivelul întregii ţări. După ce va fi aprobat studiul în Consiliul Local, urmează licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Într-un parcurs normal, în toamnă şi iarnă urmează să se facă proiectarea, iar anul viitor să înceapă execuţia. Dincolo de camerele care vor fi pe mai multe categorii – cele care citesc plăcuţele de înmatriculare, cele care pot da alarmă cu anumite probleme din proximitatea şcolilor, cele care semnalează incendii, blocaje în trafic etc -, important este softul care integrează de la e-ticketing până la telegestiune. Sistemul are capacitatea de a semnala în mod real orice problemă care apare la nivelul municipiului şi să atenţioneze cel mai apropiat echipaj care s-ar putea deplasa la faţa locului pentru a interveni în cel mai scurt timp posibil. Va fi cel mai performant sistem din România şi singurul care are capacitatea de a le integra pe toate celelalte”, a declarat primarul Călin Bibarţ, relatează RTV. 

Cu utilizarea inteligenței artificiale, sistemul va putea detecta comportamente neobișnuite fără intervenția umană, optimizând astfel răspunsul la incidente și utilizarea resurselor. Orașul Arad dispune deja de un sistem preliminar de supraveghere video, cu 84 de camere, finanțat printr-un proiect european, care acoperă zone cheie din oraș. Noua inițiativă va extinde considerabil capacitatea de monitorizare și va face din Arad un model de supraveghere urbană avansată în România.

 

Sursa foto: RTV

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: